Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę pieczarki i ciasto francuskie. To ostatnio moja ulubiona kolacja
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.02.2025 16:16

Biorę pieczarki i ciasto francuskie. To ostatnio moja ulubiona kolacja

Pyszne przekąski zrobione z ciasta francuskiego
Fot. Canva/vm2002

Goście przychodzą a Ty nie wiesz co zrobić jaką przekąskę przygotować? Przychodzimy z pomocą. Z ciasta francuskiego można zdziałać cuda i istnieje wiele przepisów na pyszne dania, które idealnie nadadzą się na imprezę, ale również na zwykłą przekąskę w ciągu dnia. Przedstawiamy Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami. 

Ciasto francuskie składnikiem idealnym

Z ciasta francuskiego można zrobić wiele. W połączeniu z różnorodnymi składnikami tworzy się fantastyczna przekąska, którą można podać na imprezie, na przyjęciu czy nawet po porostu zjeść w ciągu dnia. Do tego takie ciasto jest bardzo uniwersalne, ponieważ można z niego przygotować zarówno przekąski na słono jak i na słodko

Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego
Fot. Canva/it's mia

Przykładem smakołyka wytrwanego mogą być ślimaczki z ketchupem, szynką oraz serem, które uratują niejedną imprezę. Na słodko natomiast można przygotować choćby ciasteczka z rozpływającą się w ustach czekoladą. Tym razem mamy do zaproponowania przekąskę na słono, która z pewnością przypadnie wam do gustu. 

Przepyszne ślimaczki z ciasta francuskiego
Fot. Canva/Thomas Clouet

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Taka przekąską jest świetnym kandydatem na przysmak serwowany podczas przyjęcia. Jest szybki w przygotowaniu, a do tego banalnie prosty. Do przygotowania takich ślimaczków będziemy potrzebować następujących składników

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego, czyli 300 g
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami?

Jeśli czas nas goni, to taka przekąska będzie świetnym wyborem

W pierwszej kolejności obieramy cebulę, myjemy, osuszamy i kroimy w drobna kostkę. Następnie smażymy ją na rozgrzanej olejem patelni. W momencie gdy się zarumieni dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smażymy do chwili, w której odparuje woda z pieczarek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy posiekana natkę pietruszki i starty na drobnych oczkach tarki żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Następnie rozwijamy ciasto francuskie na papierze, smarujemy je ketchupem. po czym wykładamy nasz przygotowany farsz i starannie rozprowadzamy go po całym cieście

W kolejnym kroku zawijamy całość dość ciasno wzdłuż dłuższego boku w rulon. Z ciasta kroimy krążki o grubości mniej więcej 2 cm. Uzyskane ślimaczki układamy na płasko na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut

Tak przygotowane ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami możemy podać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Pyszne ślimaczki przygotowane z ciasta francuskiego z pieczarkami
Fot. Canva/PeteerS

Sprawdź przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji. Zobacz, jak zrobić zupę z tortellini na rosole