Pierogi razowe ze szpinakiem i twarogiem. Zachwycają oryginalnym smakiem
Pierogi są jednym z lubionych dań wielu smakoszy. Tradycyjną potrawę świetnie urozmaici dodanie mąki razowej do ciasta. Tym razem pierogi wypełnimy farszem przygotowanym ze szpinaku i twarogu. Będzie oryginalnie, pysznie i bardzo zdrowo. Zapraszamy do kuchni.
Pierogi wykonane z ciasta z dodatkiem mąki razowej są nie tylko smaczne, ale też o wiele zdrowsze. Niezależnie od umieszczonego w nich farszu sycą na dłużej. Proponujemy przetestować wersję z serem białym i szpinakiem — odpowiednio doprawione są naprawdę wyśmienite. Jeśli wykorzystacie tofu, będą nawet wegańskie. Skusicie się?
Przepis na znakomite pierogi razowe z twarogiem i szpinakiem
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej + 2-3 łyżki
-
2 szklanki mąki razowej
-
ok. 2 szklanki gorącej wody
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
200 g szpinaku baby
-
400 g twarogu półtłustego lub miękkiego naturalnego tofu
-
2-3 ząbki czosnku
-
2 średnie cebule
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pierogi razowe z twarogiem i szpinakiem?
Obie mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy gorącą wodę. Dolewając wodę, składniki mieszamy łyżką, by wstępnie się połączyły. Potem dokładnie wyrabiamy ciasto na stolnicy lub blacie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Szpinak myjemy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili również rozdrobnione liście szpinaku.
Smażymy do czasu, aż szpinak lekko zwiędnie. Masę studzimy . Twaróg lub tofu umieszczamy w większej misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy zawartość patelni i doprawiamy obficie pieprzem. Solimy delikatnie.
Ciasto na pierogi dzielimy na części. Każdą osobno rozwałkowujemy i wycinamy z powstałego placka nieduże krążki. Każdy z nich wypełniamy porcją farszu i zlepiamy starannie.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy pierogi i gotujemy 1-2 minuty od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne pierogi. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić podlaski rarytas z soczewicą i boczkiem. Być może skusi was także roślinna wersja pierogów ruskich .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
-
Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki
-
Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina