Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

Jak zrobić panko?
canva/bhofack2

Panko jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Wywodząca się z kuchni azjatyckiej panierka nieco różni się od klasycznej, znanej w kuchni polskiej otoczki z bułki tartej. Ma jednak podobne zastosowanie. Podpowiadamy jak łatwo przygotować ją w domu.

Panko pochodzi z Japonii. Panierka ta charakteryzuje się obecnością większych kawałków pieczywa. Będzie zatem bardziej chrupiąca niż podobna, zrobiona z drobno startej bułki. Spróbujcie ją przygotować w domu i sprawdźcie, jak zmienia smak ulubionych dań, np. smażonych filetów rybnych czy drobiowych.

Przepis na panko jest bardzo prosty

Do zrobienia egzotycznej panierki potrzebujemy krojonego białego pieczywa. Wykorzystamy jedynie jego miękisz. Skórki warto zachować np. do zagęszczania zup kremów. Miękką część chleba czy bułek kroimy w kostkę. Możemy też rozdrobnić produkt, korzystając z robota kuchennego. Kawałki pieczywa nie powinny być większe niż 5 x 5 mm.

Przygotowane okruszki trzeba podsuszyć w piekarniku. W tym celu najlepiej wysypać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i trzymać je w temperaturze 150 st. C do czasu, aż zmniejszą swoją objętość i staną się twarde.

Po ostudzeniu okruszki będą gotowe do użycia. Należy jedynie zadbać o to, by nie przypiekły się, ani nie spaliły podczas osuszania. Warto od razu przygotować większą porcję i zamknąć ją w słoiku.

Do czego wykorzystać panko?

Zastosowanie jest takie samo jak w przypadku zwykłej bułki tartej. Z użyciem panko możemy zrobić panierkę do kotletów schabowych, ulubionych mielonych, warzyw z pieca lub wegetariańskich kotletów.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania w panierce. Sprawdźcie prosty patent na pieczarki w chrupiącej otoczce. Polecamy także recepturę na pyszny kalafior z pieca w takiej odsłonie.

Panko jest pyszne
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: