Smakosze.pl Przepisy Pierogi ruskie bez lepienia. Najprostszy sposób nie ma sobie równych. Wystarczy zastosować bajeczny trick
canva/gbh007

Pierogi ruskie bez lepienia. Najprostszy sposób nie ma sobie równych. Wystarczy zastosować bajeczny trick

15 sierpnia 2022

Wiecie, że można przygotować pierogi bez lepienia? Zapomnijcie o żmudnym wałkowaniu, wycinaniu krążków z ciasta i zlepieniu go tak, by farsz nie wypadał. Tym razem po prostu zanurzymy kulki nadzienia w masie. Sprytny trik skróci czas przygotowania pierogów ruskich, a efekty z pewnością wam się spodobają. Spróbujecie?

Pierogi bez lepienia — potocznie nazywane bezlepcami — przygotujecie niemalże ekspresowo. Wystarczy zrobić farsz jak do ruskich i połączyć ze sobą składniki ciasta tak, aby finalnie było gęste, lecz jego nadmiar sam spłynął z zanurzonej w nim kulki nadzienia. Po ugotowaniu uzyskamy zachwycające danie. Będzie prosto i smacznie.

Przepis na pyszne pierogi bez lepienia

Składniki na farsz:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 600 g półtłustego twarogu

  • 2 średnie cebule

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • pół litra mleka

  • 2 jaja

  • mąka pszenna

  • szczypta soli

Wiemy, jak zrobić pierogi bez lepienia. Kluczowa jest konsystencja ciasta

Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Obieramy je, myjemy i podgrzewamy w osolonym wrzątku około 15 minut. Po wystudzeniu starannie łączymy z rozdrobnionym przy pomocy widelca serem.

Cebule pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Zawartość patelni dodajemy do pozostałych składników farszu, po czym doprawiamy go solą oraz pieprzem. Przy pomocy łyżki formujemy nieduże kulki.

Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Solimy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, aby uzyskać gęste ciasto. Kulki farszu zanurzamy w przyrządzonej masie — jej nadmiar powinien spokojnie spłynąć z wyrobu.

Tak przygotowane pierogi bez lepienia gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Czas mierzymy od chwili, w której wypłyną na powierzchnię. Podajemy z wybraną okrasą . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowite dania z ziemniaków. Koniecznie spróbujcie placków ziemniaczanych bez tarcia oraz kultowych kopytek , które wzbogacą niejeden obiad.

Pierogi bez lepienia są doskonałe
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy