Smakosze.pl Przepisy Pierogi ruskie mogą się schować. Panie z koła gospodyń pokazały 100 razy lepszy patent
Materiał YouTube Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki

Pierogi ruskie mogą się schować. Panie z koła gospodyń pokazały 100 razy lepszy patent

26 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy przepis na najlepsze na świecie pierogi. Pochodzi on prosto z Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki, działającego w województwie podkarpackim. Farsz pierogów, które zwane są pierogami kresowymi, przygotowany jest na bazie pożywnej kaszy jaglanej. Smak uzupełnia aromatyczny boczek oraz pieczarki.

Pierogi z Koła Gospodyń Wiejskich biją ruskie na głowę

Nie od dziś wiadomo, że panie z Koła Gospodyń Wiejskich to najlepsze kucharki. Można dowiedzieć się od nich niejednego, jeśli chodzi o sztukę kucharską. Dziś, dzięki ich uprzejmości, prezentujemy przepis na obłędne pierogi kresowe. Powyższe zdjęcie pochodzi z oficjalnego konta KGW Stalowianki w serwisie YouTube.

Gospodynie same twierdzą, że to najlepszy przepis na pierogi, jaki znają. Niezbitym dowodem na to jest zdobyte przez potrawę odznaczenie. Zajęła ona bowiem I miejsce na II Lasowiackim Festiwalu Pierogów w Stalowej Woli. Nie można sobie wyobrazić lepszej rekomendacji.

Tak sernik z wiaderka robiła moja kochana babcia. Zawsze dodawała do niego składnik znany z PRL-u

Przepis na oryginalne pierogi kresowe

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kaszy jaglanej
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 mała słodka kapusta
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 0,5 l mleka
  • ¼ margaryny palmy (ok. 60 g)
  • szczypta soli

Tak zrobisz najlepsze pierogi od wyśmienitych kucharek

Przygotuj składniki na farsz do pierogów . Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę posiekaj, a boczek oraz pieczarki pokrój w kostkę .

W dużym garnku zagotuj wodę . Dodaj do niej poszatkowaną kapustę. Na jednej patelni podsmaż pieczarki z dodatkiem odrobiny cebulki, na drugiej zaś pozostałą cebulę . Na koniec osobno zarumień również boczek .

Kaszę jaglaną ugotuj wedle przepisu na opakowaniu . W dużym naczyniu połącz wszystkie przygotowane składniki farszu na pierogi. Całość dopraw za pomocą pieprzu i podduś przez kilka minut . Nadzienie dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto na pierogi kresowe . Mąkę przesyp do miski i dodaj do niej margarynę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z mlekiem . Miksturę stopniowo dolewaj do mąki, wyrabiając energicznie ciasto .

Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je folią . Odstaw na przynajmniej 30 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu podziel je na części, każdą cienko rozwałkuj i powycinaj okręgi na pierogi . Zalepiaj je z przygotowanym wcześniej farszem, aż do wykorzystania wszystkich składników .

Pierogi wrzucaj partiami do wrzącej osolonej wody . Od czasu do czasu zamieszaj je łyżką, aby nie przywarły do dna garnka . Od momentu, w którym wypłyną, gotuj je jeszcze przez 3 minuty, a następnie wyławiaj i chłódź przez chwilę w zimnej wodzie . Tak przyrządzone pierogi kresowe podawaj udekorowane podsmażonym boczkiem . Od koła gospodyń wiejskich mamy najlepszy przepis na racuchy . Klasyczne pierogi ruskie wiele zyskują dzięki tej przyprawie .

lepienie pierogów kresowych.png
Canva / zhang yang

Źródło: YouTube Koło Gospodyń Wiejskich Stalowianki

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał
Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy