Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał
Pierogi ruskie będą jeszcze lepsze, jeśli zamiast cebuli dodacie do farszu świeżą miętę. Aromatyczne zioło sprawi, że danie stanie się lekkie w odbiorze i przyjemnie orzeźwiające. Jednocześnie pozostanie sycące, więc idealnie sprawdzi się jako letni obiad. Spróbujecie?
Przepis na pierogi ruskie z miętą
Smażona cebulka dla wielu osób jest obowiązkowym elementem farszu do pierogów ruskich. Zastąpienie jej posiekaną miętą jest jednak strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu potrawa nabiera lekkości i pięknego zapachu. Nawet sceptycy zjedzą ją z przyjemnością.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- około 190 ml gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g półtłustego twarogu
- kilka listków mięty
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić letnią wersję pierogów ruskich? Zamiast cebuli dodajcie miętę
Zrobienie każdych pierogów obejmuje 3 etapy: sporządzenie ciasta, zrobienie farszu i lepienie. Nie inaczej będzie tym razem.
Wyrabianie ciasta na pierogi
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Dodajemy sól, a następnie formujemy kopczyk z dołkiem. Powoli wlewamy wodę, mieszając łyżką. Gdy już masa nieco ostygnie, dłonią zagniatamy ciasto na pierogi. Przykrywamy je ściereczką.
Przygotowanie farszu i lepienie pierogów
Ugotowane ziemniaki i pokruszony twaróg łączymy w jednej misce. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, posiekane listki mięty i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy krążki.
Wypełniamy je farszem i dokładnie sklejamy. Rarytas gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty liczone od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię płynu.
Jak podawać pierogi ruskie z miętą?
Do letniej odsłony dania z serem białym i ziemniakami polecamy dodatek gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Możecie dodatkowo posypać porcje potrawy kolejnymi listkami zioła.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Sprawdźcie jak zrobić sezonowy rarytas z jagodami. Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu.