Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

Pierogi ruskie z miętą
canva/A_Lein

Pierogi ruskie będą jeszcze lepsze, jeśli zamiast cebuli dodacie do farszu świeżą miętę. Aromatyczne zioło sprawi, że danie stanie się lekkie w odbiorze i przyjemnie orzeźwiające. Jednocześnie pozostanie sycące, więc idealnie sprawdzi się jako letni obiad. Spróbujecie?

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Smażona cebulka dla wielu osób jest obowiązkowym elementem farszu do pierogów ruskich. Zastąpienie jej posiekaną miętą jest jednak strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu potrawa nabiera lekkości i pięknego zapachu. Nawet sceptycy zjedzą ją z przyjemnością.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 190 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g półtłustego twarogu
  • kilka listków mięty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Skontrolowano lokale sprzedające w Polsce kebaby. Nadużycia wręcz odbierają apetyt

Jak zrobić letnią wersję pierogów ruskich? Zamiast cebuli dodajcie miętę

Zrobienie każdych pierogów obejmuje 3 etapy: sporządzenie ciasta, zrobienie farszu i lepienie. Nie inaczej będzie tym razem.

Wyrabianie ciasta na pierogi

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Dodajemy sól, a następnie formujemy kopczyk z dołkiem. Powoli wlewamy wodę, mieszając łyżką. Gdy już masa nieco ostygnie, dłonią zagniatamy ciasto na pierogi. Przykrywamy je ściereczką.

Przygotowanie farszu i lepienie pierogów

Ugotowane ziemniaki i pokruszony twaróg łączymy w jednej misce. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, posiekane listki mięty i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy krążki.

Wypełniamy je farszem i dokładnie sklejamy. Rarytas gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty liczone od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię płynu.

Jak podawać pierogi ruskie z miętą?

Do letniej odsłony dania z serem białym i ziemniakami polecamy dodatek gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Możecie dodatkowo posypać porcje potrawy kolejnymi listkami zioła.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Sprawdźcie jak zrobić sezonowy rarytas z jagodami. Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu.

Pierogi z miętą skusza każdego.png
canva/Dar1930