Smakosze.pl

canva/A_Lein

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

25 Lipca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pierogi ruskie będą jeszcze lepsze, jeśli zamiast cebuli dodacie do farszu świeżą miętę. Aromatyczne zioło sprawi, że danie stanie się lekkie w odbiorze i przyjemnie orzeźwiające. Jednocześnie pozostanie sycące, więc idealnie sprawdzi się jako letni obiad. Spróbujecie?

Przepis na pierogi ruskie z miętą

Smażona cebulka dla wielu osób jest obowiązkowym elementem farszu do pierogów ruskich. Zastąpienie jej posiekaną miętą jest jednak strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu potrawa nabiera lekkości i pięknego zapachu. Nawet sceptycy zjedzą ją z przyjemnością.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • około 190 ml gorącej wody
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g półtłustego twarogu
  • kilka listków mięty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
kebab

Skontrolowano lokale sprzedające w Polsce kebaby. Nadużycia wręcz odbierają apetyt

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić letnią wersję pierogów ruskich? Zamiast cebuli dodajcie miętę

Zrobienie każdych pierogów obejmuje 3 etapy: sporządzenie ciasta, zrobienie farszu i lepienie. Nie inaczej będzie tym razem.

Wyrabianie ciasta na pierogi

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Dodajemy sól, a następnie formujemy kopczyk z dołkiem. Powoli wlewamy wodę, mieszając łyżką. Gdy już masa nieco ostygnie, dłonią zagniatamy ciasto na pierogi. Przykrywamy je ściereczką.

Przygotowanie farszu i lepienie pierogów

Ugotowane ziemniaki i pokruszony twaróg łączymy w jednej misce. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, posiekane listki mięty i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy krążki.

Wypełniamy je farszem i dokładnie sklejamy. Rarytas gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty liczone od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię płynu.

Jak podawać pierogi ruskie z miętą?

Do letniej odsłony dania z serem białym i ziemniakami polecamy dodatek gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Możecie dodatkowo posypać porcje potrawy kolejnymi listkami zioła.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Sprawdźcie jak zrobić sezonowy rarytas z jagodami . Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu.

Pierogi z miętą skusza każdego.png
canva/Dar1930
Ogórki kiszone latem najlepsze

Kiedy nastawić ogórki kiszone na zimę? Odpowiedni czas ma ogromne znaczenie

CZYTAJ DALEJ
placki z młodych ziemniaków

Robiąc placki z młodych ziemniaków, unikam jednego dodatku. Przez niego robią się gumowate

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >