Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze
Sezon na jagody w pełni, a co za tym idzie i na jagodzianki. Słodkie wypieki z tymi pysznymi i zdrowymi owocami leśnymi są hitem każdego lata. W tym roku ich ceny robią wrażenie. Jednak Katarzyna Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami i radzi, w jaki sposób wybrać te najsmaczniejsze.
Jagodzianki to ostatnio drogi smakołyk
Jagodzianki nigdy do najtańszych nie należały. Jednak ich tegoroczne ceny są jak niemal z kosmosu. Za jagodziankę od Magdy Gessler trzeba zapłacić aż 28 złotych za sztukę! Są to najdroższe bułki z jagodami w Warszawie. Jednak, czy najlepsze? Test youtubera na najlepsze jagodzianki w Warszawie dał Magdzie Gessler i jej wypiekom z tymi owocami leśnymi zaledwie siódme miejsce.
Po czym poznać najlepsze jagodzianki? Czy przy ich wyborze kierować się tylko ceną czy też renomą cukierni albo wyglądem wypieku? Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać tę najsmaczniejszą jagodziankę. Przestrzega też przed pewnymi wypiekami z jagodami.
Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upałKatarzyna Bosacka wypowiedziała się w temacie jagodzianek
Katarzyna Bosacka przypomina, że jagodzianki są produktem letnim i tylko latem mogą być sprzedawane. Po tym, według znanej dziennikarki, poznamy uczciwe piekarnie. Jednocześnie Katarzyna Bosacka zaznacza, że mrożone jagody nie nadają się do przygotowania jagodzianek, bo w wyniku przetwarzania tracą świeżość, smak i aromat.
Znana dziennikarka radzi, by zwracać uwagę na kolor nadzienia jagodzianek. Kolor fioletowo-niebieski jest charakterystyczny dla dojrzałych jagód. Czerwony kolor nadzienia to znak ostrzegawczy. Wskazuje, że takie wypieki zawierają dodatkowy barwnik i pulpę z innych owoców.
Puste jagodzianki? Bosacka wyjaśnia
Czy zakup częściowo pustej jagodzianki oznacza, że zostaliśmy oszukani? Okazuje się, że nie. Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie wyjaśnia przyczynę pustych przestrzeni w słodkich wypiekach z jagodami:
Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte - im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i tworzy się pusta przestrzeń.
Jednocześnie Katarzyna Bosacka radzi, by nie bać się substancji żelujących w jagodziankach. Niewielka ilość takiego dodatku sprawi, że nadzienie będzie spójne i nie wypłynie z bułki.
Znana dziennikarka ostrzega przed jagodziankami z masą jajową, utwardzonymi roślinnymi konserwantami, barwnikami i sztucznymi aromatami. Katarzyna Bosacka podkreśliła, że jagodzianki w piekarniach i cukierniach kosztują zdecydowanie więcej niż w supermarketach, ale lepiej zjeść jedną prawdziwą jagodziankę, niż kilka oszukanych. Pisaliśmy o teście jagodzianek w Warszawie. Podawaliśmy patent na pyszne jagodzianki.
Źródło: Instagram/@katarzynabosacka, fakt.pl