Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kucharki dodają do farszu na pierogi ruskie 1 przyprawę. Masa smakoszy o niej zapomina
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.12.2022 08:50

Najlepsze kucharki dodają do farszu na pierogi ruskie 1 przyprawę. Masa smakoszy o niej zapomina

farsz na pierogi ruskie z kminkiem
Canva / Dar1930

Pierogi ruskie są jedną z najpopularniejszych odsłon tego dania. Okazuje się, że mogą być jeszcze pyszniejsze, niż zazwyczaj. Poznaj niezwykły patent na farsz na pierogi ruskie z kminkiem. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.

Kminek nadaje potrawie nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Przyprawa ta niesie za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Farsz do pierogów ruskich z kminkiem jest idealną okazją na dodanie go do swojego jadłospisu. Ten patent stosowany jest od dawna przez najlepsze gospodynie i kucharki.

Przepis na wyrazisty farsz na pierogi ruskie z kminkiem

Składniki:

  • 9-10 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka kminku

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

Jak zrobić obłędny farsz na pierogi ruskie z kminkiem?

Ser oraz ziemniaki do farszu na pierogi ruskie z kminkiem przepuść przez praskę lub starannie rozgnieć za pomocą tłuczka. Cebulę drobno posiekaj, usmaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym maśle i dołóż do ziemniaków. Dopraw masę do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Na koniec dodaj jajko i wymieszaj dokładnie całość.

Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć ciasto na pierogi. Odstaw je na 20-30 minut, aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj z niego niewielkie okręgi. Na każdy z nich nakładaj porcję farszu na pierogi ruskie z kminkiem i zalepiaj.

Ulepione pierogi wrzucaj na osoloną wrzącą wodę. Gotuj je przez ok. 5 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu pierogi gotowe są do podania. Do farszu na pierogi ruskie z kminkiem idealnie pasuje okrasa z cebulki lub skwarki z boczku. Sprawdź, jak ciasto na pierogi przygotowuje syn Magdy Gessler. Słodkie pierogi z makiem idealnie sprawdzą się podczas nadchodzących świąt.

Canva / jirkaejc
Canva / jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: