Tak sernik z wiaderka robiła moja kochana babcia. Zawsze dodawała do niego składnik znany z PRL-u
Z notatnika babci dostałam rewelacyjny sposób na ciasto. To jej sprawdzony przepis na sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi. Jest bardzo prosty do wykonania i smakuje wręcz obłędnie, a dzięki dodatkowi mleka w proszku zawsze ma idealną konsystencję.
Najlepszy przepis na sernik prosto od babci
Sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi, był specjalnością mojej babci. Jej wypiek wprost rozpływał się w ustach. Dzięki szczegółowym notatkom mogę go sama odtworzyć w domu. Nigdy nie zapominam o mleku w proszku, które gwarantuje sukces tego wypieku.
Ze zrobieniem babcinego sernika poradzi sobie każdy. W tym banalnym przepisie trudno popełnić błąd. Puszyste ciasto jest niezwykle delikatne i sprawdzi się na rozmaite okazje. Wypróbuj ten niezwykły przepis już dziś.
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życiaPrzepis na sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 6 dużych jajek
- 2 pakowania budyniu waniliowego
- ¾ szklanki oleju
- 1 i ½ szklanki zimnego mleka
- 1 i ½ szklanki mleka w proszku
- szczypta soli
- herbatniki do wyłożenia spodu blaszki
Składniki na polewę:
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Sernik z wiaderka krok po kroku
Przygotuj masę na sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi. Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj żółtka jaj, cukier wanilinowy i budyń w proszku. Składniki połącz na gładką masę za pomocą miksera. Następnie, cały czas miksując, cienką strużką dodaj do nich olej oraz mleko w proszku.
Białka do sernika z wiaderka, który zawsze wychodzi, ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj do nich cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, a drobinki cukru niewyczuwalne, wyłącz mikser.
Do piany z białek stopniowo dodawaj masę serową na przemian z zimnym mlekiem. Całość ostrożnie mieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub szpatuły. Dno formy do pieczenia wyłóż herbatnikami. Na ciasteczka wyłóż masę na sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi i wyrównaj jej powierzchnię.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw do niego ciasto i piecz przez ok. 60 minut. Aby ochronić wierzch przez nadmiernym zrumienieniem, można przykryć go folią aluminiową. Kiedy sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi będzie upieczony, wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i pozostaw deser do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj polewę do sernika z wiaderka, który zawsze wychodzi. W garnuszku połącz na małym ogniu wszystkie jej składniki. Odstaw ją do przestudzenia, a kiedy będzie chłodna, ale nadal płynna, posmaruj nią wierzch sernika. Wypiek odstaw pod przykryciem do lodówki i podawaj na następny dzień. To błyskawiczne ciasto powala na kolana smakiem. Sernik smaku popularnych batoników podbije serca wszystkich domowników.