Smakosze.pl Przepisy Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba
canva/ma-k

Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba

8 grudnia 2022

Pierogi z makrelą wędzoną są proste w przygotowaniu, a smakują o niebo lepiej niż tradycyjna opcja z kapustą i grzybami. Farsz z aromatycznej ryby przygotowuje się bardzo prosto, a zamknięty w delikatnym cieście zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?

Pyszny farsz na pierogi można zrobić z różnych składników. Wigilijny rarytas z makrelą jest nietypową alternatywą tradycyjnego dania z kapustą i grzybami. Równie aromatyczna propozycja z pewnością niejednemu amatorowi świątecznych przysmaków przypadnie do gustu. Warto skosztować.

Przepis na pierogi z makrelą wędzoną

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4/5 szklanki gorącej wody

  • 2 łyżki masła

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 makrele wędzone

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • szczypta białego pieprzu

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić pierogi z makrelą wędzoną? Zachwycą na wigilijnej kolacji

Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Dodajemy sól. Masło topimy w gorącej wodzie i powoli wlewamy je do sypkich składników, mieszając delikatnie łyżką. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę lub czysty blat i wyrabiamy ciasto przez 8 minut.

Przykrywamy je i odkładamy na pół godziny. P onownie zagniatamy, lecz tym razem już tylko około minuty. Dzielimy na 3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy i wycinamy z niej koła.

Wypełniamy farszem wykonanym według poniższej instrukcji. P ierogi z makrelą wędzoną gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą .

Jak zrobić farsz na pierogi z makrelą?

Makrele wędzone oczyszczamy ze skóry, usuwając ości. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucamy rybę i wlewamy sos sojowy. Doprawiamy białym pieprzem i solą, jeśli uznamy, że trzeba. Studzimy.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na pierogi świąteczne. Polecamy słodką wersję z makiem . Być może skusi was też nietypowa wersja pieczon a z klasycznym farszem z kapusty i grzybów.

Pierogi z makrelą wędzoną są świetne
canva/freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy