Najlepsze pierogi na święta zrobisz bez kapusty i grzybów. W roli głównej ulubiona ryba
Pierogi z makrelą wędzoną są proste w przygotowaniu, a smakują o niebo lepiej niż tradycyjna opcja z kapustą i grzybami. Farsz z aromatycznej ryby przygotowuje się bardzo prosto, a zamknięty w delikatnym cieście zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
Pyszny farsz na pierogi można zrobić z różnych składników. Wigilijny rarytas z makrelą jest nietypową alternatywą tradycyjnego dania z kapustą i grzybami. Równie aromatyczna propozycja z pewnością niejednemu amatorowi świątecznych przysmaków przypadnie do gustu. Warto skosztować.
Przepis na pierogi z makrelą wędzoną
Składniki na ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
4/5 szklanki gorącej wody
-
2 łyżki masła
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
2 makrele wędzone
-
1 niezbyt duża cebula
-
1 łyżka sosu sojowego
-
szczypta białego pieprzu
-
sól w ilości do smaku
Jak zrobić pierogi z makrelą wędzoną? Zachwycą na wigilijnej kolacji
Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Dodajemy sól. Masło topimy w gorącej wodzie i powoli wlewamy je do sypkich składników, mieszając delikatnie łyżką. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę lub czysty blat i wyrabiamy ciasto przez 8 minut.
Przykrywamy je i odkładamy na pół godziny. P onownie zagniatamy, lecz tym razem już tylko około minuty. Dzielimy na 3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy i wycinamy z niej koła.
Wypełniamy farszem wykonanym według poniższej instrukcji. P ierogi z makrelą wędzoną gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubioną okrasą .
Jak zrobić farsz na pierogi z makrelą?
Makrele wędzone oczyszczamy ze skóry, usuwając ości. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy, szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucamy rybę i wlewamy sos sojowy. Doprawiamy białym pieprzem i solą, jeśli uznamy, że trzeba. Studzimy.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na pierogi świąteczne. Polecamy słodką wersję z makiem . Być może skusi was też nietypowa wersja pieczon a z klasycznym farszem z kapusty i grzybów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o śliwkach. Schab nadziej innym, pysznym składnikiem. Goście będą zachwyceni
-
Przepis na wyborny farsz do wigilijnych uszek. 1 składnik doskonale podkreśla ich smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama