Smakosze.pl Przepisy Pikantna surówka z pora i jabłka - jesienny skarb
canva/arfo

Pikantna surówka z pora i jabłka - jesienny skarb

16 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli brakuje ci już pomysłów na surówki do obiadu, przychodzimy z pomocą. Dziś możesz przygotować pikantną surówkę z pora i jabłka. Ten jesienny skarb doskonale pasuje do dań mięsnych, a także smażonych i pieczonych ryb. Jest prosta do zrobienia, pełna smaku i witamin.

Dopiero co zebrane warzywa są teraz pełne smaku i witamin. Dają nam duże pole do popisu, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju surówki. Możemy sięgnąć po pyszną marchewkę, słodkawy seler, wyrazistego buraka, chrupiącą kapustę czy ostrawego pora.

Warto połączyć je np. z owocami czy zieleniną dla zbalansowania smaku. I oczywiście na koniec koniecznie trzeba dodać trochę tłuszczu, dla lepszego przyswajania witamin. Może to być oliwa, olej, majonez, śmietana czy sos przygotowany na ich bazie.

Pikantna surówka z pora i jabłka — jesienny skarb

Składniki:

  • 1 duży por

  • 2 słodkie jabłka

  • pół cytryny

  • 1 mała marchewka

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z pora

Z pora odkrój ciemne liście i zwartą, białą końcówkę — zachowaj je np. do zupy. Pozostałą część pora oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osusz. Każdą połówkę pora przekrój jeszcze raz wzdłuż na połowę, a potem pokrój w cienkie paski.

Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Jabłka i marchewkę dodaj do pora, wymieszaj.

Śmietanę wymieszaj z majonezem. Jeśli chcesz, by sos był nieco rzadszy, a surówka bardziej soczysta dodaj do niego 1 łyżkę letniej wody. Sosem polej surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na zdrowe surówki. Zobacz, jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty i jabłek , a także jak zrobić surówkę z selera .

por
por

Źródło zdjęcia: canva/MariaBrzostowska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy