Smakosze.pl
Obłędna surówka z czerwonej kapusty

canva/pixelshot

Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czerwona kapusta jest bardzo smacznym i pożywnym warzywem, które doskonale sprawdza się w obiadowych surówkach. Przygotowana z dodatkiem suszonych śliwek z pewnością skradnie wasze serca. Delikatnie słodki smak tego owocu, podkręcony jeszcze przez dodatek jabłka, sprawi, że jedzenie tej sałatki będzie prawdziwą przyjemnością. Wypróbujcie ten przepis koniecznie.

Surówki są nieodłącznym elementem dań obiadowych. Proponowaliśmy wam już wiele pysznych kombinacji z nietypowymi składnikami m.in. surówkę z selera z żurawiną czy jesienną kapustę z jabłkami i papryką. Tym razem proponujemy słodką i delikatną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami. Sprawdzi się doskonale do każdego mięsa.

Krokiety z kapustą i grzybami

Puszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na obłędną surówkę z kapusty czerwonej i suszonych śliwek

Składniki:

  • 2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty

  • 1/2 średniej czerwonej cebuli

  • 1 niewielkie jabłko, najlepiej słodkie

  • 1 łyżka oliwy

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego

  • kilka suszonych śliwek

  • garść rodzynek (opcjonalnie)

  • miód lub syrop klonowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w piórka. Jabłko kroimy w kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Do miski wrzucamy kapustę, cebulę i jabłko. Śliwki suszone kroimy na drobne paseczki i dodajemy do surówki wraz z rodzynkami, jeśli ich używamy. Wszystkie składniki mieszamy.

W szklance łączymy ocet, majonez oliwę, miód i przyprawy. Tak przygotowanym sosem polewamy surówkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do dań mięsnych lub kotletów sojowych w towarzystwie ziemniaków z wody.

Wskazówki:

  • Jeśli chcemy, aby kapusta była bardziej miękka, możemy ją wcześniej zblanszować, wrzucając na około dwie minuty do wrzątku.

  • Aby surówka była wegańska, użyjmy majonezu bezjajecznego lub roślinnego jogurtu. Sojowy dostarczy nam dodatkowo porcji białka. Słodzimy danie wtedy syropem klonowym.

  • Jeżeli nie lubimy bardzo słodkich dań i deserów, możemy nie dodawać miodu. Śliwki, rodzynki i jabłko same w sobie są już dość słodkie.

  • Aby cebula nie była nieprzyjemnie ostra, możemy przelać ją wrzątkiem. W tym celu posiekana umieszczamy na sicie i polewamy wodą prosto z czajnika. Zamiast świeżej cebuli możemy też wykorzystać konfiturę z tego warzywa.

Kapusta czerwona

Z czerwonej kapusty można przyrządzić pyszne surówki

Źródło zdjęcia: canva/zeleno

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >