Smakosze.pl Produkty Pilny apel Sanepidu. Masz tę mąkę w domu, koniecznie wyrzuć
Fot. Canva

Pilny apel Sanepidu. Masz tę mąkę w domu, koniecznie wyrzuć

14 listopada 2024

Sanepid zwraca się do konsumentów i ostrzega przed spożyciem mąki żytniej razowej. Produkt zanieczyszczony jest toksyną i wycofywany ze sprzedaży. Ponad tydzień temu Sanepid też ostrzegał przed mąką z toksynami. Jak się okazuje, te dwie sprawy mają wspólny mianownik.

Pozbądź się tej mąki

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne, które dotyczy żywności . Stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typu 720 . W wyniku przeprowadzonych badań GIS podjął niezwłoczną decyzję o wycofaniu skażonego produktu ze sprzedaży.

Tym samym Główny Inspektorat Sanitarny zlecił przygotowanie oceny ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii, może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

mąka
Fot.gov.pl
Taką marchewkę robię co roku na Andrzejki. Żaden z gości nie wychodzi głodny i proszą o przepis

Skażona partia mąki razowej

Główny Inspektorat Sanitarny na stronie internetowej gov.pl opublikował szczegóły dotyczące produktu. W wydanym komunikacie znajdują się takie dane:

Produkt: Mąka żytnia razowa typu 720, masa netto 1 kg

Numer partii: 11.01.2025

Data minimalnej trwałości: 11.01.2025

Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Jak informuje GIS, producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces. GIS przypomina, że nie należy spożywać zanieczyszczonej partii tego produktu.

Kolejne zanieczyszczenie toksynami

To kolejne zanieczyszczenie mąki razowej toksynami. GIS już 6 listopada wydał podobne ostrzeżenie o skażeniu partii produktu. Mąka również została wyprodukowana przez tę samą firmę. Wówczas informowana o skażeniu mąki żytniej razowej typu 2000, teraz typu 720 . Toksyna, która prawdopodobnie znajduje się w mące to ochratoksyna A wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium.

Są one szkodliwe dla zdrowia człowieka. Namnażaniu toksyny sprzyja wilgoć i wysoka temperatura . Ta toksyna wywołuje nowotwory u ssaków, co potwierdziły przeprowadzone badania. Ochratoksyna atakuje neurony i wywołuje chorobę Alzcheimera i Parkinsona . Pisaliśmy o czekoladzie, które wkrótce może się stać produktem luksusowym. Polecaliśmy niezawodny sposób babci na to, by ciasto drożdżowe pięknie wyrosło.

chleb
Fot. Canva/Olga Kriger

Źródło: gov.pl

Pracuje w Biedronce, powiedział czego zazdrości Lidlowi. Tej oczywistości nikt się nie spodziewał
Kroję jabłka i zalewam je ciastem. Ten deser jest teraz hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy