Nalot i pęcherzyki na miodzie oznaczają tylko jedno. Prawda nie mieści się w głowie
Miód to niezwykle wartościowy smakołyk. Wielu z nas ma go w swojej kuchni i dodaje do herbaty podczas chłodów. Jednak, czy miód może się zepsuć? Tego dowiecie się z naszego artykułu.
Miód, czyli zdrowy smakołyk
Miód to wyjątkowo lubiany produkt, który wielu z nas ma w swojej kuchni. Miód dobrej jakości nie jest tani, ale warto w niego zainwestować. Jedzenie tego słodkiego przysmaku doskonale wpływa na układ trawienny, oddechowy i wzmacnia organizm. Oprócz tego miód świetnie działa na serce, a nawet na zdrowie psychiczne.
Zwykle duży słoik wystarcza nam na długo. Ten zdrowy i pyszny produkt dodajemy do herbaty, mleka, czy ciast. Jak długo można przechowywać miód? Czy ten wyjątkowy produkt może się zepsuć? Okazuje się, że miód ma specjalne wymagania co do przechowywania.
W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecieJak przechowywać miód?
Miodu nie należy przechowywać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Oznacza to, że nie powinien być trzymany na kuchennym blacie, czy stole. Nie może być trzymany koło kaloryfera, czy na parapecie. Jeśli miód trafi w takie miejsca, zepsuje się. Zepsuty miód będzie miał drożdżowy zapach.
Dlatego, żeby nie dopuścić do zepsucia się miodu, należy trzymać go w szafce kuchennej. Bez źródła światła i ciepła miód przetrwa długi czas w dobrym stanie. Słoik miodu można też dodatkowo owinąć papierem. To zabezpieczy go przed światłem. Temperatura, w której jest trzymany ten produkt, nie powinna przekraczać 19 stopni Celsjusza.
Nalot i pęcherzyki budzą niepokój
Nalot i pęcherzyki na miodzie oznaczają jedno. W miodzie doszło do rozwoju bakterii drożdżowych. Zwykle taki produkt ma ostry smak i jest sfermentowany. Takiego miodu nie należy spożywać. Zepsuty miód ma piwny zapach i jest kwaśny. Sfermentowany miód może wywołać zatrucie pokarmowe. Jednak jest sposób na to, by go uratować.
Miód trzeba podgrzać do temperatury 80 stopni Celsjusza. W tej temperaturze drożdże zostaną zabite, jednak niestety miód straci też wszelkie wartości. Warto wiedzieć, że miód po otwarciu może być przechowywany do 36 miesięcy. Natomiast produkt z dodatkami takimi, jak malina, czy pigwa, jest zdatny do spożycia przez 24 miesiące. Pisaliśmy o tym, by nie przechowywać jedzenia na balkonie, bo to może być zgubne dla zdrowia. Polecaliśmy przepis na jarskie gołąbki na Wigilie.