Smakosze.pl Dieta Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu
joannatkaczuk, Getty Images Pro; Derkien, Getty Images Pro

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

11 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Napój sporządzony z liści laurowych oraz kory cynamonowej jest świetnym sposobem na wspomaganie chudnięcia. Napar przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Dużą zaletą tej receptury jest fakt, że liście laurowe ma każdy z nas w domu - jest to w końcu roślina często używana podczas gotowania.

Chudnięcie w sposób efektywny jest bardzo trudne, w końcu utrzymanie postanowień i skuteczne spalanie tłuszczu nie należy do łatwych zadań. Na szczęście istnieje napój, który ułatwia osiągniecie upragnionego celu.

Sporządzenie tego napoju nie jest skomplikowane, dlatego każdy może z powodzeniem przetestować jego wpływ na własny organizm. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie we wszystkich kuchniach można znaleźć składniki, które są potrzebne do jego zrobienia.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Korzyści napoju z cynamonu i liści laurowych

Cynamon wykazuje działanie przyspieszające przemianę materii, ułatwia spalanie dodatkowej tkanki tłuszczowej, a także ma właściwości moczopędne i oczyszczające, przez co pomaga usuwać z ciała toksyny i nadmiar płynów.

Liść laurowy z kolei wspomaga procesy trawienia i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn i resztek niestrawionego pokarmu. Dodatkowo roślina ta posiada naturalne diuretyki, które ułatwiają usuwanie nagromadzonych w tkankach płynu.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przepis na napój z cynamonu i liści laurowych

Składniki:

  • 1 l wody

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 6 liści laurowych

  • 25 g miodu

Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wsyp do niej cynamon oraz liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 5 minut. Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostudzenia.

Gdy napój będzie chłodny, przecedź go, przelej do szklanki i pij na pusty żołądek. Dzięki temu efekty uzyskuje się najszybciej.

Kulinarne zastosowania liści laurowych

Liście laury szczególnie dobrze smakują w najróżniejszych zupach. Wzmacniają ich smak i nadają im niepowtarzalnego aromatu. W tym przypadku warto je jednak dodać pod koniec gotowania, aby nie stały się gorzkie.

Zmielone liście stanowią jeden ze składników kilku popularnych mieszanek przypraw, takich jak garam masala. Laur często używa się jako część marynat do mięs, które przenikają je do wewnątrz.

Projekt bez tytułu (16)
undefined

Źródło: post424, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krokdozdrowia.com; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy