Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską - doskonała na każdą okoliczność
pixabay.com

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską

Czyli włoska klasyka po polsku. We własnym piekarniku można zrobić prawdziwą pizzę, całkiem szybko i łatwo. Ciasto na pizzę nie jest trudne do przygotowania, jednak w jego przypadku dużą rolę odgrywają składniki. Tradycyjna włoska pizza może wydawać się trudna do wykonania. Jednak to nie powinno nam przeszkodzić w próbie jej zrobienia. – Nie ma czegoś takiego jak antytalent. Nie można się bać, trzeba mieć tylko świadomość tego, że jak nie wyjdzie nam ciasto, to nie jest to koniec świata. A im więcej się gotuje, tym lepiej to wychodzi – powiedziała Anna Starmach w jednym z wywiadów. I ma absolutną rację.

Do wypieku placków powinno się dobrze jest używać mąki luksusowej typu 550. Włosi używają specjalnej typu 00 - coraz częściej można ją znaleźć również i w naszych sklepach. Mąka taka jest drobniutko zmielona, że przypomina jasnośnieżny pył. Zawiera dużo glutenu, dzięki któremu ciasto rośnie, jest elastyczne i chrupiące. Wymaga też mniejszej ilości drożdży.

Oliwa powinna być extra vergine, czyli najwyższej jakości, tłoczona mechanicznie. Włosi preferują cienkie ciasto do pizzy - im bliżej mu do opłatka, tym lepiej. Polacy nie są tak jednomyślni w tej kwestii - dlatego można użyć zaróno ciasta cienkiego, jak i puszystego, które można także upiec w prostokątnej formie.

Sos pomidorowy do smarowania ciasta i ewentualnie dodatkowe sosy tak popularne u nas, warto zrobić samodzielnie - będą smaczniejsze niż gotowe. Nie zapomnijmy także o jakości dodatków. Nie warto na nich przesadnie oszczędzać - tani ser może całkowicie zepsuć nasze starania.

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską

Czas przygotowania 120 minut, porcja 450 kcal, 4 porcje

Składniki: 250 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 150 ml ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1-2 łyżki oliwy, 1/2 puszki pomidorów lub 3 świeże pomidory, 250 g mozzarelli, 5 plastrów szynki parmeńskiej, 4 pomidory, oregano, świeża bazylia, oliwki zielone i czarne, rukola.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodajemy 2 łyżki mąki i cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien zwiększyć objętość co najmniej 2 razy.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie pośrodku i wlewamy drożdżowy rozczyn. Zagarniamy mąkę do środka przez 3 minuty i mieszamy składniki, dodając też oliwę.

Wykładamy ciasto na blat i wyrabiamy aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy ciasto i wybijamy powietrze. Dzielimy na 2 kulki i odkładamy na ok. 5 minut. Można też włączyć piekarnik, żeby się nagrzał. Jeśli używamy kamienia do pizzy, będzie się on nagrzewał ok. 30 minut.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Możemy użyć pomidorów z puszki lub świeżych. W przypadku tych drugich trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować miąższ. Na nagrzanej patelni z oliwą dodajemy przecier pomidorowy, łyżkę oregano, sól i cukier. Mieszamy od czasu do czasu i podgrzewamy ok. 10 minut. Sosu można będzie użyć do wysmarowania placka i polania po upieczeniu. Chociaż można by go wypróbować do zrobienia Krwawej Mary.

Wracamy do ciasta. Rozciągamy każdą kulkę w kształt okręgu, układamy na natłuszczonej blasze. Można zostawić, żeby bardziej podrosło. Smarujemy sosem, pozostawiając czyste brzegi. Układamy kawałki sera - można go „porwać” lub pokroić, pomidory w plasterkach, oliwki oraz oregano. Pieczemy 10 minut w 250 stopni, aż brzeg ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu układamy plastry szynki, oliwki i pokrojonych pomidorów. Posypujemy rukolą i świeżą bazylią. Buon Appetito.

Sosy do pizzy

Jeśli mamy więcej czasu, możemy też przygotować inne sosy do pizzy. Są nietrudne do przygotowania i wymagają składników, które na ogół ma się pod ręką.

Ziołowo-czosnkowy

Składniki: 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, bazylii i oregano, 1/2 szklanki gęstego majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 4 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz.

Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i szczyptą pieprzu.

Delikatny - majonezowy

Składniki: 1/2 szklanki majonezu, 50 ml przecieru pomidorowego, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz, słodka mielona papryka, ewentualnie posiekany ząbek czosnku.

Składniki wymieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ewentualnie czosnkiem.

Ognisty - paprykowy

Składniki: pokrojona czerwona papryka, 3 posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki pasty sambal, 3 łyżki oleju, 100 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz, cukier.

Na oleju przysmażamy paprykę, dodajemy czosnek i przecier. Dusimy 20 minut, miksujemy. Następnie łączymy z sambalem, doprawiamy solą pieprzem i cukrem.

Następny artykuł