Smakosze.pl Przepisy Placki brokułowe według przepisu Ewy Wachowicz
canva/Lesyy; Pawel Wodzynski/East News

Placki brokułowe według przepisu Ewy Wachowicz

15 stycznia 2022

Placki są jednym z prostszych do przyrządzenia dań, które sprawdza się przy różnych okazjach. Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą na wyborne placki z nietypowego składnika. Zamiast ziemniaków użyła bowiem brokuła, a danie podała z pysznym sosem z leśnych grzybów. Nikt się nie oprze tej wspaniałej kompozycji.

Przepisy Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Wystarczy wspomnieć jej niezawodny sposób na delikatny rosół z kaczki czy gołąbki w żurku . Placki z brokuła również zachwycą was smakiem. W połączeniu z aromatycznym sosem stanowią nie lada rarytas. Skusicie się?

Przepis na smaczne placki brokułowe Ewy Wachowicz

Składniki na placki:

  • 1 średni brokuł

  • 1 większa cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 2 jajka

  • 1 łyżka jogurtu greckiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • garść posiekanego koperku

Składniki na sos grzybowy:

  • pół kilograma prawdziwków

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 cebulki szalotki

  • pół szklanki śmietanki 30%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie placków:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją bulionie przez około 12 minut — tyle czasu powinno wystarczyć, by kasza wchłonęła płyn. Nie mieszamy, a garnek trzymamy na małym ogniu, przykryty pokrywką — takie postępowanie uchroni kaszę przed przypaleniem. Wyłączamy ogień i studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brokuła dzielimy na różyczki. Blanszujemy je w osolonym wrzątku, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i lodem. Wyławiamy, siekamy i przenosimy do suchej miski. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa. Gotowe przenosimy brokułów wraz z kaszą. Do masy wbijamy jaja, dodajemy jogurt i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy ją solą i pieprzem i wrzucamy koperek. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy placki. Pieczemy je przez 25 minut.

Przygotowanie sosu grzybowego:

Grzyby oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Szklimy je na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy grzyby, solimy je i smażymy, aż nieco zmiękną.

Zalewamy je śmietanką, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy sos pieprzem i redukujemy płyn. Wrzucamy natkę pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i polewamy ciepłe placki. Smacznego.

Placki z sosem grzybowym
Sos grzybowy to idealny dodatek do placków

Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy