Przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku
Gołąbki mają zazwyczaj stosunkowo delikatny smak, jednak Ewa Wachowicz postanowiła to zmienić. W jej przepisie na gołąbki zawarty został bowiem żur, który nadaje im intensywnie kwaśnego smaku, a także tworzy gęsty sos. Receptura na jej wersję gołąbków jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności gotowania - wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami.
Gołąbki klasycznie gotowane są w pomidorowym sosie, który jest raczej słodki w smaku. Farsz oraz kapusta również nie mają wyjątkowo intensywnego smaku, dlatego Ewa Wachowicz wprowadziła dużą rewolucję do tej potrawy. Jej gołąbki są jedyne w swoim rodzaju.
Przepis na gołąbki w żurku Ewy Wachowicz
Składniki:
1 spora główka białej kapusty
400 g ryżu
400 g mielonego mięsa wieprzowego
2 średnie cebule
1 szklanka śmietany 30%
3 szklanki wody
1 szklanka żuru
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
Zacznij od wlania wody do garnka i zagotowania jej z dodatkiem soli. Z kapusty oderwij wierzchnie brzydkie liście, wytnij głąba ze środka i zanurz ją we wrzątku. Powoli i delikatnie odrywaj liście, które wystarczająco zmiękły. Przekładaj je na talerz i wycinaj z nich twarde nerwy.
Na patelnię wlej oliwę i podsmaż na niej cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pod koniec smażenia wrzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż cebulę wraz z tłuszczem do dużej miski. Dodaj do niej również zmielone mięso.
Na suchą patelnię wlej odrobinę oliwy i zeszklij na niej ryż. Po kilku minutach zalej go 3 szklankami wody, dopraw solą i zagotuj, aż ziarna staną się prawie miękkie. Odcedź resztę wody i dodaj ryż do mięsa. Wymieszaj farsz.
Na każdy liść wykładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Dno naczynia do pieczenia wyłóż brzydkimi liśćmi i połóż na nich zawinięte gołąbki. Przykryj je resztą liści, zalej śmietaną wymieszaną z żurem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Podawaj z sosem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/MileA, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram