Niezwykły, delikatny rosół Ewy Wachowicz
Nie ma chyba domu, w którym nie gotuje się rosołu. Nic dziwnego — ta popularna zupa smakuje wyśmienicie. Ewa Wachowicz przyrządza ją z pieczonej kaczki, dzięki czemu danie nabiera niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?
Rosół najczęściej przygotowuje się z kury. Niektórzy dodają do niego nietypowych przypraw np. ostrej papryki czy imbiru. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na tę delikatną zupę wykorzystuje mięsne resztki z kaczki. Danie wychodzi aromatyczne i niezwykle esencjonalne. Koniecznie go spróbujcie.
Przepis na pyszny rosół z kaczki Ewy Wachowicz
Składniki:
korpus upieczonej kaczki
3 spore marchewki
2 średnie pietruszki
1 mały seler
1 nieduży por
¼ kapusty włoskiej
3 cebulki szalotki
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Upieczone mięso kaczki wkładamy do garnka. Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Ząbki czosnku miażdżymy, a cebulki przekrawamy na pół i karmelizujemy na suchej patelni.
Czyste jarzyny oraz przyprawy dodajemy do mięsa i zalewamy wszystko zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 godziny. W trakcie dodajemy zrumienione cebule.
Gotowy rosół odcedzamy i doprawiamy. Część marchewki możemy wkroić do zupy. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: nie wyrzucajcie gotowanych warzyw korzeniowych. Można z nich przyrządzić pyszny pasztet.
Źródło zdjęcia: canva/Foodphotographer_anet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz