Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły, delikatny rosół Ewy Wachowicz

Niezwykły, delikatny rosół Ewy Wachowicz

Delikatny rosół Ewy Wachowicz
canva/Veronika Kovalenko; Pawel Wodzynski/East News

Nie ma chyba domu, w którym nie gotuje się rosołu. Nic dziwnego — ta popularna zupa smakuje wyśmienicie. Ewa Wachowicz przyrządza ją z pieczonej kaczki, dzięki czemu danie nabiera niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?

Rosół najczęściej przygotowuje się z kury. Niektórzy dodają do niego nietypowych przypraw np. ostrej papryki czy imbiru. Ewa Wachowicz w swoim przepisie na tę delikatną zupę wykorzystuje mięsne resztki z kaczki. Danie wychodzi aromatyczne i niezwykle esencjonalne. Koniecznie go spróbujcie.

Przepis na pyszny rosół z kaczki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • korpus upieczonej kaczki

  • 3 spore marchewki

  • 2 średnie pietruszki

  • 1 mały seler

  • 1 nieduży por

  • ¼ kapusty włoskiej

  • 3 cebulki szalotki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 goździki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Upieczone mięso kaczki wkładamy do garnka. Warzywa myjemy i obieramy, jeśli tego wymagają. Ząbki czosnku miażdżymy, a cebulki przekrawamy na pół i karmelizujemy na suchej patelni.

Czyste jarzyny oraz przyprawy dodajemy do mięsa i zalewamy wszystko zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 godziny. W trakcie dodajemy zrumienione cebule.

Gotowy rosół odcedzamy i doprawiamy. Część marchewki możemy wkroić do zupy. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Wskazówka: nie wyrzucajcie gotowanych warzyw korzeniowych. Można z nich przyrządzić pyszny pasztet.

Rosół jest pyszną zupą
Rosół jest pyszną zupą, która z kaczki wyjdzie doskonała

Źródło zdjęcia: canva/Foodphotographer_anet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram