Babcine placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki
Placki ziemniaczane są daniem, które zajmuje specjalne miejsce w naszych sercach. Uwielbiamy je nie tylko za doskonały smak, ale także za niezwykłą prostotę i uniwersalność. Najłatwiejszy przepis na placki zawiera tylko jeden składnik , a dzisiejszy przepis będzie odkryciem dla każdego smakosza.
Wyżej wspomniana uniwersalność wynika z mnogości form podania placków ziemniaczanych. Możemy jadać je na słodko ze śmietaną i cukrem albo zupełnie samodzielnie. Z chrupiącymi plackami także idealnie łączą się wszelkiej maści gulasze i sosy. Z nutką wstydu przyznajemy także, że zdarzało nam się jadać je nawet z ketchupem.
Babcine placki ziemniaczane nie mają sobie równych
Kto potrafi gotować równie mądrze i smacznie jak nasze babcie? Kiedyś nie można było przebierać w wymyślnych składnikach i egzotycznych dodatkach, więc aby wymyślić oryginalną wersję znanych potraw, potrzeba było nieco sprytu.
Dokładnie z tej sposób narodziły się wyborne placki ziemniaczane z dodatkiem tartej marchewki. Niepozorne i tanie warzywo zupełnie odmienia smak całej potrawy, nadając jej nieco słodyczy oraz dodatkowej chrupkości.
Pamiętajmy również, że marchewka jest mniej kaloryczna i dużo zdrowsza niż same ziemniaki, dlatego ta wersja placków będzie idealna dla osób dbających o linię oraz najmłodszych . Koniecznie wypróbujcie podanie ich z domowym sosem czosnkowym, nie pożałujecie.
Przepis na placki ziemniaczane z marchewką
Potrzebujesz:
-
400-500 gram ziemniaków
-
1 duża marchewka
-
2 średniej wielkości cebula
-
jajko
-
5 łyżek mąki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych bądź małych oczkach. Cebulę obieramy z łupinek i bardzo drobno szatkujemy bądź podobnie jak w przypadku ziemniaków, ścieramy na tarce. Nad zlewem zawieszamy sitko i przekładamy na nie ziemniaki wraz z cebulą. Po kilku minutach na sitku odciskamy nadmiar wody i masę przekładamy do miski.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dorzucamy do ziemniaków oraz cebuli, a następnie dodajemy jajko oraz przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju.
Porcje ciasta na placki nakładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię. Smażymy na chrupko na wysokim ogniu po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Jeśli szukasz inspiracji na pełny obiad z użyciem placków ziemniaczanych, z całą pewnością pokochasz nasz przepis na wyborny gulasz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: obzarciuch
undefined