miód
canva/ sanapadh

3 największe mity na temat miodu

Miód jest jednym z tych produktów spożywczych, wokół którego narosło wiele mitów. Mnóstwo z nich funkcjonuje już od lat i niestety sprawia, że ten złoty przysmak nieco traci swoich entuzjastów. Eksperci nie mają jednak złudzeń, sporo naszych przekonań na temat tego produktu nie ma nic wspólnego z prawdą.

Miód ma stałe miejsce w naszej kuchni. Wyrób pracy pszczół cieszy się od lat niesłabnącą popularnością i jest popularnym składnikiem wielu potraw. Niestety okazuje się, że wokół tego produktu narosło sporo mitów.

Niektóre z nich są niemal przekazywane z pokolenia na pokolenie! Całe szczęście eksperci rozprawili się z kilkoma błędnymi przekonaniami na temat miodu. Niektóre ich wnioski mogą wprawić w osłupienie!

Czy miód należy jeść drewnianą łyżką?

Nasze babcie zawsze nabierały miód za pomocą drewnianej łyżki. Dawniej uważano, że kontakt z metalem sprawia, że płyn traci swoje cenne właściwości. Okazuje się, że nie była to prawda.

Wprawdzie miód charakteryzuje się kwaśnym odczynem o średniej wartości pH 3,9, ale nie grozi mu proces korozji metalowej łyżki. Owszem na metalu mogą pojawićsię odbarwienia, ale tylko wtedy gdy zanurzyłbyś w słoiczku miodu łyżkę na kilka tygodni.

Właściwości syropu z seleraWłaściwości syropu z seleraCzytaj dalej

Czy skrystalizowany miód nadaje się do wyrzucenia?

Na początku miód jest płynny. Jednak, jeśli kupiony przez Ciebie produkt jest naturalny, to po pewnym czasie zaczyna się tak krystalizować. Nie ma w tym nic przypadkowego, produkt ten składa się w 70 procentach z cukru i w 20 procentach z wody.

Częste otwieranie słoika sprawia, że woda zaczyna odparowywać i powstaje mocno nasycony roztwór cukru. Wiele osób wyrzuca skrystalizowany miód i niestety popełnia ogromny błąd. Ten sygnał świadczy tylko o tym, że kupiliśmy doskonałej jakości produkt. Niestety często padamy też ofiarą innego szkodliwego mitu.

Czy miód się nigdy nie psuje?

Podczas gdy jedna grupa osób pozbywa się skrystalizowanego miodu, druga uważa, że ten produkt się nie psuje. Jest to jednak spory błąd.

Gdy przechowujesz miód w nieszczelnym pojemniku, może on absorbować wilgoć z otoczenia, co w rezultacie sprawia, że rozpoczyna się w nim proces fermentacji. Dlatego, zawsze należy upewnić się, czy słoik z miodem jest odpowiednio mocno zakręcony.

Zainteresował Cię artykuł? Polecamy również nasz tekst o tym dlaczego warto zjeść łyżeczkę miodu przed snem oraz jak sprawdzić jego jakość.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wp.pl /zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł