Smakosze.pl
miód

canva/ sanapadh

3 największe mity na temat miodu

6 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Miód jest jednym z tych produktów spożywczych, wokół którego narosło wiele mitów. Mnóstwo z nich funkcjonuje już od lat i niestety sprawia, że ten złoty przysmak nieco traci swoich entuzjastów. Eksperci nie

Miód ma stałe miejsce w naszej kuchni. Wyrób pracy pszczół cieszy się od lat niesłabnącą popularnością i jest popularnym składnikiem wielu potraw. Niestety okazuje się, że wokół tego produktu narosło sporo mitów.

Niektóre z nich są niemal przekazywane z pokolenia na pokolenie! Całe szczęście eksperci rozprawili się z kilkoma błędnymi przekonaniami na temat miodu. Niektóre ich wnioski mogą wprawić w osłupienie!

Czy miód należy jeść drewnianą łyżką?

Nasze babcie zawsze nabierały miód za pomocą drewnianej łyżki. Dawniej uważano, że kontakt z metalem sprawia, że płyn traci swoje cenne właściwości. Okazuje się, że nie była to prawda.

Wprawdzie miód charakteryzuje się kwaśnym odczynem o średniej wartości pH 3,9, ale nie grozi mu proces korozji metalowej łyżki. Owszem na metalu mogą pojawić się odbarwienia, ale tylko wtedy gdy zanurzyłbyś w słoiczku miodu łyżkę na kilka tygodni.

Czy skrystalizowany miód nadaje się do wyrzucenia?

Na początku miód jest płynny. Jednak, jeśli kupiony przez Ciebie produkt jest naturalny, to po pewnym czasie zaczyna się tak krystalizować. Nie ma w tym nic przypadkowego, produkt ten składa się w 70 procentach z cukru i w 20 procentach z wody.

Częste otwieranie słoika sprawia, że woda zaczyna odparowywać i powstaje mocno nasycony roztwór cukru. Wiele osób wyrzuca skrystalizowany miód i niestety popełnia ogromny błąd. Ten sygnał świadczy tylko o tym, że kupiliśmy doskonałej jakości produkt. Niestety często padamy też ofiarą innego szkodliwego mitu.

Czy miód się nigdy nie psuje?

Podczas gdy jedna grupa osób pozbywa się skrystalizowanego miodu, druga uważa, że ten produkt się nie psuje. Jest to jednak spory błąd. 

Gdy przechowujesz miód  w nieszczelnym pojemniku, może on absorbować wilgoć z otoczenia, co w rezultacie sprawia, że rozpoczyna się w nim proces fermentacji. Dlatego, zawsze należy upewnić się, czy słoik z miodem jest odpowiednio mocno zakręcony.

Zainteresował Cię artykuł? Polecamy również nasz tekst o tym dlaczego warto zjeść łyżeczkę miodu przed snem oraz jak sprawdzić jego jakość.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wp.pl  /zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >
Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >