Smakosze.pl
Rosół

Pixabay /junko

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

6 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rosół to danie, które niemal obowiązkowo gości w weekend na naszych stołach. Chociaż najczęściej stawiamy na jego tradycyjną wersję, to czasem warto wrzucić do niego również niebanalne składniki. Dlaczego warto dodać do niego imbir? P

Niedzielny rosół to już tradycja. Danie od lat gości na naszych stołach, a większość miłośników gotowania ma swoje sekretne sposoby na ten przysmak. W sieci coraz częściej pojawiają się jednak nowe, nieco zmodyfikowane receptury na to danie.

Okazuje się, że nawet niepozorny dodatek może doskonale podkręcić smak klasycznego rosołu. Niedawno pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać do niego karmel oraz ocet. Okazuje się, że szefowie kuchni wciąż potrafią nieźle zaskoczyć i wrzucają do rosołu jeszcze jeden ciekawy dodatek - imbir!

Dlaczego warto dodać imbir do rosołu?

Imbir w rosole? Brzmi zaskakująco, ale szefowie kuchni przekonują, że jest do doskonały pomysł. Dzięki niemu tradycyjna zupa nabierze interesującego smaku: będzie lekko pikantna, a jednocześnie świeża. Warto pamiętać też o prozdrowotnych właściwościach imbiru. Nie da przejść się obok nich obojętnie!

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >