Rosół
Pixabay /junko

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Rosół to danie, które niemal obowiązkowo gości w weekend na naszych stołach. Chociaż najczęściej stawiamy na jego tradycyjną wersję, to czasem warto wrzucić do niego również niebanalne składniki. Dlaczego warto dodać do niego imbir? Powód zachwyca.

Niedzielny rosół to już tradycja. Danie od lat gości na naszych stołach, a większość miłośników gotowania ma swoje sekretne sposoby na ten przysmak. W sieci coraz częściej pojawiają się jednak nowe, nieco zmodyfikowane receptury na to danie.

Okazuje się, że nawet niepozorny dodatek może doskonale podkręcić smak klasycznego rosołu. Niedawno pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać do niego karmel oraz ocet. Okazuje się, że szefowie kuchni wciąż potrafią nieźle zaskoczyć i wrzucają do rosołu jeszcze jeden ciekawy dodatek - imbir!

Dlaczego warto dodać imbir do rosołu?

Imbir w rosole? Brzmi zaskakująco, ale szefowie kuchni przekonują, że jest do doskonały pomysł. Dzięki niemu tradycyjna zupa nabierze interesującego smaku: będzie lekko pikantna, a jednocześnie świeża. Warto pamiętać też o prozdrowotnych właściwościach imbiru. Nie da przejść się obok nich obojętnie!

Korzeń imbiru ma szereg wyjątkowych właściwości. Korzystnie wpływa na nasze trawienie, wspomaga leczenie bólu mięśni i stawów, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Do tego jest też cenionym afrodyzjakiem! Podajemy przepis na pyszny rosół z imbirem!

Zupa szczawiowa w nowej odsłonieZupa szczawiowa w nowej odsłonieCzytaj dalej

Przepis na rosół z imbirem

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 szponder wołowy
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler z nacią
  • 1 cebula
  • 1 por
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązka lubczyku

Sposób przygotowania:

Dokładnie oczyść mięso z kurczaka, a następnie włóż je do kurczaka, zalej ok. 2,5 litrami wody i gotuj przez jakiś czas, w międzyczasie zbierając szumowinę.

Obierz włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, por i cebulę i podsmaż na suchej patelni aż do ich zarumienienia. Warzywa wrzuć do gotującego się mięsa wraz z liśćmi selera, ziarenkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi oraz obranym kawałkiem imbiru.

Gotuj wywar przez kolejne 2 godziny na małym ogniu bez przykrywki. Pod koniec dodaj do rosołu sól, pieprz oraz lubczyk. Zupę podawaj z makaronem i świeżą natką pietruszki.

Wypróbujesz nową wersję rosołu czy wolisz tradycyjną odsłonę tego dania?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2/ apteline

Następny artykuł