Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane a’la pizza. Prosty sposób na pyszną przekąskę
canva/Olha_Afanasieva

Placki ziemniaczane a’la pizza. Prosty sposób na pyszną przekąskę

19 marca 2022

Znudziły wam się placki ziemniaczane? Podajcie je z warzywami i serem, zapiekając je w piekarniku. Takie małe pizze będą naprawdę smaczne i z pewnością odmienią dobrze znane wam danie.

Placki ziemniaczane przygotować można na wiele sposobów. Nawet najprostszy przepis jednak zawiedzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie ziemniaki . Przygotujcie je z naszej nowej receptury i podpieczcie niczym pizzę, a wasz obiad będzie niezapomniany.

Przepis na placki ziemniaczane zapiekane à la pizza

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • pół czerwonej papryki

  • 100 g pieczarek

  • 1 średni pomidor

  • 100 g żółtego sera

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce. Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę.

Dokładnie mieszamy masę i doprawiamy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i smażymy na nim duże owalne placki. Będą gotowe, gdy z obu stron osiągniemy piękny złoty kolor.

Osuszamy je z tłuszczu i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nich pokrojoną paprykę, pieczarki i pomidora.

Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym. Zapiekamy do czasu, aż ser się stopi, czyli około 7 minut. Smacznego.

Posypane serem placki ziemniaczane są doskonałe
Posypane serem placki ziemniaczane są doskonałe

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy