Placki ziemniaczane a’la pizza. Prosty sposób na pyszną przekąskę
Znudziły wam się placki ziemniaczane? Podajcie je z warzywami i serem, zapiekając je w piekarniku. Takie małe pizze będą naprawdę smaczne i z pewnością odmienią dobrze znane wam danie.
Placki ziemniaczane przygotować można na wiele sposobów. Nawet najprostszy przepis jednak zawiedzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie ziemniaki . Przygotujcie je z naszej nowej receptury i podpieczcie niczym pizzę, a wasz obiad będzie niezapomniany.
Przepis na placki ziemniaczane zapiekane à la pizza
Składniki:
-
500 g mączystych ziemniaków
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 jajo
-
1 średnia cebula
-
pół czerwonej papryki
-
100 g pieczarek
-
1 średni pomidor
-
100 g żółtego sera
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą w dużej misce. Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę.
Dokładnie mieszamy masę i doprawiamy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i smażymy na nim duże owalne placki. Będą gotowe, gdy z obu stron osiągniemy piękny złoty kolor.
Osuszamy je z tłuszczu i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nich pokrojoną paprykę, pieczarki i pomidora.
Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym. Zapiekamy do czasu, aż ser się stopi, czyli około 7 minut. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
-
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
-
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: kuchnia.wp