Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. 1 prosty trik i będą gotowe w chwilę
Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.
Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.
Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane
Składniki na 3-4 porcje:
-
1 kg zeszłorocznych ziemniaków
-
duże jajko
-
średnia cebula
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
szczypta majeranku
-
płaska łyżeczka soli
-
pół łyżeczki pieprzu
-
olej do smażenia
Dodatkowo:
-
posiekany szczypiorek
-
kwaśna śmietana
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, pokrój również cebulę. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego, wlej wodę do połowy wysokości.
Całość zblenduj na gładką masę i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Teraz dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i majeranek i wymieszaj. Placki smaż partiami na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, podaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Z ziemniaków przygotujesz wiele świetnych obiadów, między innymi warzywną zapiekankę z pieczarkami i szybkie kotlety z jajek, ziemniaków i szynki . Każde danie znika z talerzy błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
-
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
-
Sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Zawsze wychodzą idealnie puszyste
Źródło: wilkuchnia.pl