Sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Zawsze wychodzą idealnie puszyste
Poznajcie sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Iwona robi mielone inaczej niż wszyscy, dzięki czemu zawsze wychodzą miękkie i puchate. Na czym polega jej sekret? Do przygotowania mięsnej masy używa blendera, który nie tylko rozdrabnia składniki, ale też je napowietrza.
Do przygotowania kotletów mielonych potrzebne jest mielone mięso. Warto też dodać jajko, cebulę i namoczoną, odciśniętą bułkę. By jednak kotlety mielone wyszły puszyste, należy dobrze wyrobić masę. To nie tylko zapewni odpowiednie połączenie składników, ale też wtłoczenie do masy powietrza.
Jeśli zależy wam na tym, by kotlety mielone były puszyste, możecie wykorzystać patent Iwony. Rozdrabnia ona składniki przy użyciu blendera, co doskonale spulchnia mięsną masę. Koniecznie przetestujcie jej sposób.
Przepis Iwony na puszyste kotlety mielone
Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 kajzerka lub 2 kromki jasnego chleba bez skórki
1/3 szklanki mleka
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
3 dag zimnego masła
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie puszystych kotletów mielonych
Cebulę i ząbek czosnku obierz, umieść w misce, rozdrobnij przy użyciu blendera. Warzywa dodaj do mielonego mięsa.
W misce umieść teraz kawałki pieczywa i mleko. Całość rozdrobnij blenderem, pozostaw na 5 minut, by pieczywo napęczniało. Dodaj do mięsa.
Do mięsa, cebuli i pieczywa dodaj też jajko i przyprawy. Całość połącz przy użyciu blendera lub dobrze wyrób dłonią.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kotlety. Do środka każdego wciśnij małą kostkę masła. Na patelni rozgrzej tłuszcz, kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z cukinią, a także na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę
Babcia Krysia ma najlepszy patent na naleśniki z serem. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym
Źródło: przyslijprzepis