Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/from_my_point_of_view

Sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Zawsze wychodzą idealnie puszyste

28 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Iwona robi mielone inaczej niż wszyscy, dzięki czemu zawsze wychodzą miękkie i puchate. Na czym polega jej sekret? Do przygotowania mięsnej masy używa blendera, który nie tylko rozdrabnia składniki, ale też je napowietrza.

Do przygotowania kotletów mielonych potrzebne jest mielone mięso. Warto też dodać jajko, cebulę i namoczoną, odciśniętą bułkę. By jednak kotlety mielone wyszły puszyste, należy dobrze wyrobić masę. To nie tylko zapewni odpowiednie połączenie składników, ale też wtłoczenie do masy powietrza.

Jeśli zależy wam na tym, by kotlety mielone były puszyste, możecie wykorzystać patent Iwony. Rozdrabnia ona składniki przy użyciu blendera, co doskonale spulchnia mięsną masę. Koniecznie przetestujcie jej sposób.

Przepis Iwony na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 1/2 cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 kajzerka lub 2 kromki jasnego chleba bez skórki

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 3 dag zimnego masła

  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie puszystych kotletów mielonych

Cebulę i ząbek czosnku obierz, umieść w misce, rozdrobnij przy użyciu blendera. Warzywa dodaj do mielonego mięsa.

W misce umieść teraz kawałki pieczywa i mleko. Całość rozdrobnij blenderem, pozostaw na 5 minut, by pieczywo napęczniało. Dodaj do mięsa.

Do mięsa, cebuli i pieczywa dodaj też jajko i przyprawy. Całość połącz przy użyciu blendera lub dobrze wyrób dłonią.

Z przygotowanej masy formuj w dłoniach kotlety. Do środka każdego wciśnij małą kostkę masła. Na patelni rozgrzej tłuszcz, kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z cukinią, a także na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem.

mielone mięso

canva/Stephen Ackerman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >