Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki

23 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem to niezwykła odsłona tradycyjnych placków. Danie jest bardzo aromatyczne, chrupiące i pełne smaku. Do placków dodaj również czosnek i suszone oregano, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Do przygotowania placków ziemniaczanych z pomidorem i szczypiorkiem potrzebujemy wyłącznie kilku składników, placki są więc pomysłem na tani i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegane dni. Placki są prostym i szybkim daniem.

Najsmaczniejsze placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem uzyskamy, kiedy dodamy soczystego, dojrzałego, słodkiego pomidora. Do placków dodajmy również czerwoną cebulę, czosnek i oregano, gdyż świetnie podkreślą smak całej potrawy.

Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem podajmy z ulubionymi dodatkami, np. z kwaśną śmietaną, gulaszem lub ulubionym sosem. Placki smażmy na oleju roślinnym, a zaraz po usmażeniu przełóżmy je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Pyszna alternatywa dla klasyki

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 3- 4 łyżki mąki pszennej

  • jajko

  • duży, soczysty pomidor

  • duży ząbek czosnku

  • pół czerwonej cebuli

  • 3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

  • szczypta suszonego oregano

  • pół łyżeczki soli, pieprz mielony

  • olej roślinny do smażenia

  • śmietana 18% do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem? Wszyscy pokochają je od pierwszego kęsa

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż do miski i odstaw, żeby oddały nadmiar wody. Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Czosnek i cebulę również zetrzyj na tarce.

Do odsączonych z wody ziemniaków wbij jajko, dodaj pomidora, czosnek, cebulę, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby wsyp jeszcze jedną łyżkę mąki.

Placki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby nie były tłuste i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam kwaśną śmietanę.

Doskonałe placki przygotujesz również z żółtym serem i z dodatkiem majonezu . Placki są chrupiące i bardzo smaczne.

Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem
canva/ bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy