Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.08.2022 20:40

Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd

Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
canva/gbh007, TRICOLORS/East News

Ryba to świetny pomysł na rodzinny obiad. Karol Okrasa zdradził, kiedy solić rybę, jak ją przygotować, na czym smażyć i czym doprawić, żeby była idealnie soczysta, delikatna i jednocześnie pełna smaku i aromatu.

Karol Okrasa zdradził swój patent na przygotowanie filetów rybnych. Mistrz kulinarny wyjawił proste triki na doprawienie i smażenie ryby, dzięki którym cała rodzina będzie zachwycona. Okrasa podkreślał, że kluczowym elementem jest posolenie ryby w odpowiednim momencie.

Okrasa zasygnalizował, abyśmy nigdy nie kładli mokrej ryby na patelni. Smażona ryba będzie pryskać po całej kuchni, a co gorsze, straci chrupkość. Rybę przed smażeniem należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Karol Okrasa zdradził również, jak należy przygotować zamrożony filet. Nigdy nie rozmrażajmy ryby w mikrofalówce. Gwałtowna zmiana temperatury wysuszy i skurczy mięso. Pozwólmy filetom rozmrozić się w temperaturze pokojowej.

Karol Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby

Karol Okrasa wyjaśnił, że rybę powinniśmy doprawić solą i pieprzem zaraz przed smażeniem. Sól zabiera wodę, dlatego też doprawienie ryby wcześniej sprawi, że mięso będzie suche i niesmaczne.

Okrasa tłumaczył również, że rybę powinniśmy smażyć bez panierki, najlepiej z dodatkiem ząbku czosnku, plasterkami cytryny lub natki pietruszki. Dodatki sprawią, że mięso nabierze fenomenalnego smaku i aromatu.

Na jakim rodzaju tłuszczu i jak długo smażyć rybę?

Okrasa uważa, że rybę powinniśmy smażyć na dobrej jakości oliwie z oliwek lub na maśle klarowanym. Masło i oliwa dodają niezwykłego aromatu i smaku.

Rybę smażmy na rozgrzanej patelni przez około 8 minut, następnie przewróćmy ją na drugą stronę i dosmażmy kolejne 3- 4 minuty. Tak przygotowana ryba będzie smaczna i soczysta, smacznego.

Okrasa przygotowuje wiele wyśmienitych dań. Przygotuj również kotlety schabowe według jego przepisu i pyszne szaszłyki z indyka w tajskim stylu, wszyscy będą zachwyceni.

Kiedy solić rybę
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jedynka.polskieradio, gotowanie.onet

Tagi: Ryba Danie Obiad