Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby. Wielu popełnia poważny błąd
Ryba to świetny pomysł na rodzinny obiad. Karol Okrasa zdradził, kiedy solić rybę, jak ją przygotować, na czym smażyć i czym doprawić, żeby była idealnie soczysta, delikatna i jednocześnie pełna smaku i aromatu.
Karol Okrasa zdradził swój patent na przygotowanie filetów rybnych. Mistrz kulinarny wyjawił proste triki na doprawienie i smażenie ryby, dzięki którym cała rodzina będzie zachwycona. Okrasa podkreślał, że kluczowym elementem jest posolenie ryby w odpowiednim momencie.
Okrasa zasygnalizował, abyśmy nigdy nie kładli mokrej ryby na patelni. Smażona ryba będzie pryskać po całej kuchni, a co gorsze, straci chrupkość. Rybę przed smażeniem należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Karol Okrasa zdradził również, jak należy przygotować zamrożony filet. Nigdy nie rozmrażajmy ryby w mikrofalówce. Gwałtowna zmiana temperatury wysuszy i skurczy mięso. Pozwólmy filetom rozmrozić się w temperaturze pokojowej.
Karol Okrasa zdradził kiedy jest idealny moment na posolenie ryby
Karol Okrasa wyjaśnił, że rybę powinniśmy doprawić solą i pieprzem zaraz przed smażeniem. Sól zabiera wodę, dlatego też doprawienie ryby wcześniej sprawi, że mięso będzie suche i niesmaczne.
Okrasa tłumaczył również, że rybę powinniśmy smażyć bez panierki, najlepiej z dodatkiem ząbku czosnku, plasterkami cytryny lub natki pietruszki. Dodatki sprawią, że mięso nabierze fenomenalnego smaku i aromatu.
Na jakim rodzaju tłuszczu i jak długo smażyć rybę?
Okrasa uważa, że rybę powinniśmy smażyć na dobrej jakości oliwie z oliwek lub na maśle klarowanym. Masło i oliwa dodają niezwykłego aromatu i smaku.
Rybę smażmy na rozgrzanej patelni przez około 8 minut, następnie przewróćmy ją na drugą stronę i dosmażmy kolejne 3- 4 minuty. Tak przygotowana ryba będzie smaczna i soczysta, smacznego.
Okrasa przygotowuje wiele wyśmienitych dań. Przygotuj również kotlety schabowe według jego przepisu i pyszne szaszłyki z indyka w tajskim stylu, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Źródło: jedynka.polskieradio, gotowanie.onet