Obłędne placki ziemniaczane z sosem musztardowym. Prosty sposób na tani obiad
Placki ziemniaczane z sosem musztardowym to pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, podane z domowym, aromatycznym sosem czosnkowym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem musztardowym.
Placki ziemniaczane dopraw suszonym majerankiem i świeżym koperkiem, będą genialne w smaku. Placki podaj z domowym sosem musztardowym, który urozmaica smak smażonych ziemniaków. Sos przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się połączyły, a sam sos odpowiednio schłodził.
Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne odmiany, jak Irys, Orlik, Sante. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, a mało wody, dzięki czemu placki będą miały idealną konsystencję i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Plusem jest również mała ilość mąki, czyli zmniejszona kaloryczność potrawy.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z twarogiem, są przepyszne.
Przepis na placki ziemniaczane z sosem musztardowym
Składniki na 2-3 porcje:
6 dużych ziemniaków zeszłorocznych
2 łyżki mąki pszennej
koperek
cebula
pół łyżeczki soli
pieprz
olej roślinny do smażenia
jajko M
szczypta majeranku suszonego
Składniki na sos musztardowy:
łyżeczka musztardy delikatesowej
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka miodu płynnego
łyżeczka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
pieprz, sól
Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem musztardowym?
Składniki na sos dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki na czas przygotowywania placków. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również cebulę.
Ziemniaki odsączone z wody i cebulkę przełóż do miski, wbij jajko, dodaj mąkę, łyżkę- dwie posiekanego koperku, szczyptę majeranku suszonego, sól, pieprz i wymieszaj. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki, masa nie może być za rzadka.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym, smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Placki podaj z sosem musztardowym.