Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne placki ziemniaczane z sosem musztardowym. Prosty sposób na tani obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.03.2022 01:00

Obłędne placki ziemniaczane z sosem musztardowym. Prosty sposób na tani obiad

Placki ziemniaczane z sosem musztardowym
canva/phant

Placki ziemniaczane z sosem musztardowym to pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, podane z domowym, aromatycznym sosem czosnkowym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem musztardowym.

Placki ziemniaczane dopraw suszonym majerankiem i świeżym koperkiem, będą genialne w smaku. Placki podaj z domowym sosem musztardowym, który urozmaica smak smażonych ziemniaków. Sos przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się połączyły, a sam sos odpowiednio schłodził.

Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne odmiany, jak Irys, Orlik, Sante. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, a mało wody, dzięki czemu placki będą miały idealną konsystencję i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Plusem jest również mała ilość mąki, czyli zmniejszona kaloryczność potrawy.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z twarogiem, są przepyszne.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem musztardowym

Składniki na 2-3 porcje:

  • 6 dużych ziemniaków zeszłorocznych

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • koperek

  • cebula

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • olej roślinny do smażenia

  • jajko M

  • szczypta majeranku suszonego

Składniki na sos musztardowy:

  • łyżeczka musztardy delikatesowej

  • łyżeczka musztardy francuskiej

  • łyżeczka miodu płynnego

  • łyżeczka majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

  • pieprz, sól

Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem musztardowym?

Składniki na sos dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki na czas przygotowywania placków. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również cebulę.

Ziemniaki odsączone z wody i cebulkę przełóż do miski, wbij jajko, dodaj mąkę, łyżkę- dwie posiekanego koperku, szczyptę majeranku suszonego, sól, pieprz i wymieszaj. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki, masa nie może być za rzadka.

Musztarda delikatesowa i francuska

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym, smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Placki podaj z sosem musztardowym.