Po to mięso sięgamy zdecydowanie za rzadko. Przepis na tani obiad z PRL-u
Nie wiesz, co przygotować na obiad na poniedziałek? Zainspiruj się przepisem i przygotuj gulasz z nieco zapomnianego w ostatnim czasie mięsa. Danie wyjdzie nie tylko smaczne, ale i tanie. Poznaj szczegóły, a dowiesz się dlaczego. Rodzina uzna je za przysmak, który będziesz przygotowywać bardzo często.
Sposób na tani obiad
W dobie wysokich kosztów życia każdy szuka oszczędności, gdzie może. Najpopularniejszym sposobem na oszczędzanie jest korzystanie z promocji na produkty spożywcze. Ma on jednak pewne ograniczenia, bo nie zawsze udaje się znaleźć składniki w niskich cenach, które akurat potrzebujemy.
Dlatego warto wybrać drugą metodę, która polega na tym, że dania przygotowuje się ze składników tanich, lecz nieco pomijanych. Takim produktem są właśnie żołądki drobiowe. W PRL-u to mięso na polskich stołach gościło bardzo często, ale z biegiem lat straciło uznanie. Z uwagi na to, że ma ono niską cenę, warto przypomnieć sobie jego smak i przygotować z niego gulasz. Poniższy przepis na to obiadowe danie jest bardzo łatwy, a przygotowanie zajmuje chwilę.

Żołądki drobiowe to nie wszystko
Głównym składnikiem gulaszu są żołądki drobiowe. Niezbędny będzie także rosół drobiowy, w którym najpierw mięso będzie ugotowane, a później w nim uduszone. Ten składnik nada całemu daniu smaku, a także odpowiednią konsystencję. Świetnie by było, gdyby rosół był domowy, ale w ostateczności można sięgnąć po ten z kostki. Pozostałe produkty poznasz, po sprawdzeniu poniższej listy. Tylko niczego nie pomijaj, a gulasz wyjdzie, jak się patrzy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 750 g żołądków drobiowych
- 1 l rosołu drobiowego
- 100 g masła
- 300 g pieczarek
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki mąki
- woda
- pieprz
- sól

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych
Przygotowanie gulaszu rozpocznij od obgotowania żołądków w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przełóż do garnka z rosołem. Gotuj je do miękkości, a kiedy będzie gotowe, pokrój je na małe kawałki.
Cebule obierz i posiekaj w kostkę. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pieczarki. Kiedy zmniejszą swoją objętość, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, do momentu zeszklenia.
Dodaj żołądki i smaż je przez maksymalnie 4 minuty. Wlej rosół w takiej ilości, aby przykrył wszystkie składniki. Garnek przykryj, a całość duś przez 30 minut. Na koniec wlej wodę z rozrobioną mąką i doprowadź do zagotowania. Dopraw pieprzem, solą, wymieszaj i gotowe. Gulasz możesz podawać z kaszą, ziemniakami lub innymi dodatkami.
Sprawdź, dlaczego odchody owadów trafiły do żywności oraz wypróbuj przepis na zupę na bazie rosołu .
