Smakosze.pl Produkty Podali dziadkowi Japończykowi polskie dania. Reakcja na kluski śląskie rozkłada na łopatki
Canva / Petroos ; screen z filmu na kanale YouTube Gabriel Hyodo

Podali dziadkowi Japończykowi polskie dania. Reakcja na kluski śląskie rozkłada na łopatki

23 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zastanawialiście się kiedyś, jak wypadają nasze dania w innych kulturach? Osobliwy test w tym temacie zrobił pewien youtuber. Podczas wizyty w dalekiej rodzimej Japonii uraczył swojego dziadka typowo polskim obiadem. Starszy pan z upodobaniem zajadał się zwłaszcza śląskimi kluskami.

Czy kluski śląskie są w Japonii jadalne?

Kultura i kuchnia japońska są tak od siebie dalekie, jak to tylko możliwe. Youtuber Gabriel Hyodo, który ma polsko-japońskie pochodzenie, postanowił zestawić te różnice w praktyce. Przy okazji wycieczki do Japonii przygotował dla swojego dziadka obiad składający się z zupy ogórkowej, panierowanych kotletów drobiowych, mizerii oraz klusek śląskich. Reakcja seniora na poszczególne elementy potraw może niektórych zaskakiwać.

Polacy obrywają liście kalafiora w sklepie. Biedronka straszy konsekwencjami

Skąd pomysł na kluski śląski w Japonii?

Gabriel Hyodo prowadzi swój własny kanał na YouTube (z którego pochodzi powyższe zdjęcie). W swoich filmikach przybliża widzom Japonię, gdzie ma swoje korzenie . Tym razem postawił na bliski naszemu sercu temat kulinarny . Specjalnie dla dziadka, rodowitego Japończyka, przygotował typowo polski obiad .

Przyrządzenie potraw nie należało do najłatwiejszych . W Kraju Kwitnącej Wiśni niektóre z produktów niezbędnych do przygotowania uczty nie są powszechnie dostępne . Część składników została więc przywieziona bezpośrednio z Polski . Wśród nich znalazły się np. kostki rosołowe i ogórki kiszone .

Gabriel do przygotowania obiad dla dziadka podszedł bardzo poważnie . Zależało mu, oby jak najlepiej oddać klimat naszej kuchni.

Przywiozłem z Polski specjalnie właśnie, żeby dzisiaj ugotować tą zupę, która będzie jak najbardziej polska

-mówi youtuber, pokazując do kamery opakowania kostek rosołowych.

W czasie, kiedy wywar już bulgotał na kuchence, można było zabrać się za robienie kotletów .

Rozbicie i opanierowanie mięsa z kurczaka poszło nadzwyczaj sprawnie . Chociaż jajek w Japonii nie brakuje, kupno bułki tartej jest już nieco trudniejszą sztuką . Gabriel poradził sobie jednak z tym zadaniem śpiewająco. Wybrał produkt, który określił jako “coś najbardziej podobnego do bułki tartej” .

Kluski śląskie także okazały się pozycją podchwytliwą . Nasz kucharz nie miał bowiem pod ręką ani odrobiny mąki ziemniaczanej . Zamiast niej zdał się na dodatek mąki ryżowej.

Może wyjdzie, nie? Zobaczymy

-nie tracił entuzjazmu.

Ostatnią pozycją była dobrze znana mizeria . Do jej przyrządzenie użyto oczywiście śmietany. Co może być zaskakujące, śmietana w Japonii wcale nie jest taka łatwa do kupienia . Po zakończeniu gotowania przyszła pora na degustację .

Jak zareagował Japończyk na obiad z kluskami śląskimi?

Gabriel zaserwował swoje dania dziadkowi . Jako pierwsza została podana zupa. Choć początkowo senior nie chciał wyjść na niekulturalnego, finalnie przyznał, że ogórkowa mu nie smakuje . Po zaledwie 2 łyżkach odsunął miskę na bok.

Danie główne na szczęście bardziej przypadło do gustu . Dziadkowi zasmakowało mięso, mizeria, a w szczególności kluski śląskie.

Musisz mnie nauczyć przepisu

-powiedział do wnuka.

Po wyczyszczeniu talerza mężczyzna poszedł po dokładkę.

Drugie danie mu smakowało, kotlety były dobre, kluski śląski dobre

-cieszył się Gabriel.

Nie zraził się także niepowodzeniem ogórkowej zupy . Jak podpowiedział, zupy w Japonii przyrządza się według zupełnie innej filozofii, niż w Polsce .

Test polskiego jedzenia w Japonii wydaje mi się, że był okej

-skwitował youtuber na pożegnanie.

Nasz przepis na ogórkowa zrobi furorę w każdym zakątku świata . Kluski śląskie nie mają przed nami żadnych tajemnic .

przygotowanie klusek śląskich.png
Canva / sitriel

Źródło: YouTube Gabriel Hyodo

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki
Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy