Smakosze.pl

canva/8vFanI

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Świeże truskawki pachną obłędnie. Przed zjedzeniem należy je jednak starannie oczyścić. Mieszając wodę z octem i solą, uzyskamy znakomitą miksturę, która usunie z owoców wszelkie zanieczyszczenia, nie uszkadzając ich. Do mowy specyfik pozwoli też zaoszczędzić na gotowych środkach do mycia żywności.
 

Domowe mycie truskawek

Opłukanie przyniesionych z targu czy supermarketu owoców nie będzie wystarczające. Woda z kranu usunie jedynie piasek czy kurz. Na smakołyku wciąż obecne będą resztki pestycydów czy bakterie. Jak sobie poradzić z tym problemem?

Wystarczy prosty roztwór do mycia truskawek i innych drobnych owoców, który można sporządzić z produktów na co dzień stosowanych w niemal każdej kuchni. Z łatwością kupimy je w dowolnym sklepie spożywczym, jeśli akurat się skończyły.

tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić roztwór do oczyszczania truskawek?

Procedura jest bardzo prosta. Wystarczy do dużej miski wlać zimną wodę, rozpuścić w niej 3 łyżki soli kuchennej i dodać szklankę octu spirytusowego. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy truskawki i pozostawiamy je na minimum 10 minut.

Po tym czasie owoce trzeba dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, uważając, by ich nie zmiażdżyć. Po osuszeniu będą już gotowe do spożycia.

Jak wykorzystać świeże truskawki?

Sezonowy przysmak jest idealny do sporządzania koktajli. Warto przy tym pamiętać, że szypułki owocu także są jadalne i w tej formie można je dodać do każdej zdrowej kompozycji.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na desery z truskawkami. Spróbujcie koniecznie znakomitego sernika na zimno z galaretką — to klasyk, który zachwyci niemal każdego łasucha. Być może skuszą was też racuchy z dodatkiem truskawki .

Mycie truskawki.png
canva/agrobacter
cukinia kiszona

Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem

CZYTAJ DALEJ
ciasto kawowe

Wsyp kawę do jogurtu. Takiego efektu się nie spodziewasz

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >