Smakosze.pl

canva/8vFanI

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Świeże truskawki pachną obłędnie. Przed zjedzeniem należy je jednak starannie oczyścić. Mieszając wodę z octem i solą, uzyskamy znakomitą miksturę, która usunie z owoców wszelkie zanieczyszczenia, nie uszkadzając ich. Do mowy specyfik pozwoli też zaoszczędzić na gotowych środkach do mycia żywności.
 

Domowe mycie truskawek

Opłukanie przyniesionych z targu czy supermarketu owoców nie będzie wystarczające. Woda z kranu usunie jedynie piasek czy kurz. Na smakołyku wciąż obecne będą resztki pestycydów czy bakterie. Jak sobie poradzić z tym problemem?

Wystarczy prosty roztwór do mycia truskawek i innych drobnych owoców, który można sporządzić z produktów na co dzień stosowanych w niemal każdej kuchni. Z łatwością kupimy je w dowolnym sklepie spożywczym, jeśli akurat się skończyły.

tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić roztwór do oczyszczania truskawek?

Procedura jest bardzo prosta. Wystarczy do dużej miski wlać zimną wodę, rozpuścić w niej 3 łyżki soli kuchennej i dodać szklankę octu spirytusowego. W tak przygotowanej mieszance zanurzamy truskawki i pozostawiamy je na minimum 10 minut.

Po tym czasie owoce trzeba dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, uważając, by ich nie zmiażdżyć. Po osuszeniu będą już gotowe do spożycia.

Jak wykorzystać świeże truskawki?

Sezonowy przysmak jest idealny do sporządzania koktajli. Warto przy tym pamiętać, że szypułki owocu także są jadalne i w tej formie można je dodać do każdej zdrowej kompozycji.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na desery z truskawkami. Spróbujcie koniecznie znakomitego sernika na zimno z galaretką — to klasyk, który zachwyci niemal każdego łasucha. Być może skuszą was też racuchy z dodatkiem truskawki .

Mycie truskawki.png
canva/agrobacter
cukinia kiszona

Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem

CZYTAJ DALEJ
ciasto kawowe

Wsyp kawę do jogurtu. Takiego efektu się nie spodziewasz

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >