Kucharz zdradził sekret pysznej zupy ogórkowej. Kluczowe jest uwielbiane warzywo
Zupa ogórkowa w wykonaniu kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. Dodaje do niej ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się podczas gotowania i zawsze dba o odpowiednią kolejność wrzucania składników, kiszony wyrób wrzucając na samym końcu. Wtedy danie smakuje wybornie.
Przepis na doskonałą zupę ogórkową
Sekretem dobrej ogórkowej są odpowiednio przygotowane ogórki, które zawsze należy wrzucić dopiero po ugotowaniu ziemniaków. Tylko wtedy będą odpowiednio miękkie i smaczne. Ogiński podpowiedział też, na jakie odmiany postawić. Jego zupa zachwyci najbardziej wybrednych.
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych
- 150 ml zalewy z ogórków kiszonych
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- ugotowany kurczak z rosołu (można pominąć)
- 1 większa marchew
- 4 duże ziemniaki typu A
- 2 liście laurowe,
- 50 g śmietany 12%
- świeży koperek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować znakomitą zupę ogórkową? Kucharz zdradził przepis
Zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Gotujemy je do miękkości w bulionie z dodatkiem liści laurowych. Pod koniec wrzucamy oczyszczoną i startą na tarce o większych oczkach marchewkę.
Wlewamy sok z ogórków i wrzucamy rozdrobnione na tarce kwaśne warzywo. W tym momencie, jeśli — podobnie jak Ogiński — przygotowujemy wersję mięsną dania, dodajemy też mięso kurczaka oddzielone od kości.
Chwilę podgrzewamy, a na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę i wrzucamy posiekany koperek. Doprawiamy wedle uznania solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jak zastąpić nabiał w zupie ogórkowej?
Kucharz poleca ogórkową od razu zabielać, ale można to zrobić także na talerzu. Wtedy ktoś, kto ma ochotę na w pełni roślinną odsłonę zupy, może pominąć śmietanę. Jednak nadaje ona kremowej konsystencji, więc zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zastąpienie jej produktem sojowym lub owsianym.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zupy w wykonaniu kucharzy. Sprawdźcie, jak szczawiową przygotowuje Tomasz Strzelczyk. Być może skusi was też danie z botwinki w wykonaniu Jakuba Kuronia.
Źróło: YT/Kocham Gotować