Monika ze Śląska pokazała Strzelczykowi, jak robi słynne kluski. 2 razy go zaskoczyła
Idealne kluski śląskie gotuje się bez mieszania i z dodatkiem oleju. Dwie zaskakujące dla Tomasza Strzelczyka wskazówki od Ślązaczki, którą zaprosił do wspólnego gotowania, pomogą Wam przygotować danie pyszne i apetyczne, jak nigdy wcześniej.
Przepis na wyśmienite kluski śląskie
Kluczowymi elementami przygotowania ziemniaczanej potrawy są odpowiednie proporcje ciasta i gotowanie klusek bez mieszania. Najłatwiej zrobić je z jeszcze ciepłych ziemniaków, bo wtedy ciasto ma doskonałą konsystencję. Monika ze Śląska radzi też, by przed włożeniem klusek na wrzątek wlać do garnka nieco oleju. Dzięki temu kluski nie będą się sklejać.
Składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków
- 60-70 g mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajo
- 20 ml oleju rzepakowego
- 20 g soli
- woda
Jak zrobić idealne kluski śląskie? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od ugotowania obranych i oczyszczonych ziemniaków w osolonym wrzątku. Od razu po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę. Lekko studzimy, przenosząc do dużej miski. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie dzielimy je na 4 części.
Jedną z nich wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko, dodajemy wyjętą część ziemniaków i przystępujemy do wyrabiania masy. Dajemy jej odpocząć minimum 10 minut, po czym formujemy z niej kilka niezbyt grubych wałków.
Każdy wałek ciasta kroimy w plastry o szerokości około 3 cm. Każdy z nich toczymy w dłoniach, tworząc okrągłą kluskę, w której na koniec kciukiem robimy niewielką dziurkę z jednej strony.
Gotowe kluski gotujemy porcjami w osolonym wrzątku. Nie mieszamy w trakcie, jedynie delikatnie poruszając garnkiem, by ostrożnie zamieszać płyn. Gdy wyrób wypłynie, wyjmujemy na talerz — jest gotowy do podania.
Jak podać kluski śląskie?
Ziemniaczany specjał najlepiej smakuje z obiadem, którego elementem jest sos. Na Śląsku bardzo popularne jest łączenie go z roladą mięsną oraz duszoną czerwoną kapustą, co nazywane jest typowym, śląskim obiadem.
Na naszej stronie znajdziecie też inne pyszności, które z kluskami śląskimi będą smakowały wyśmienicie. Polecamy wypróbowanie prostego gulaszu węgierskiego. Być może spodoba wam się też aromatyczny sos z grzybów leśnych.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA