Smakosze.pl Porady Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
YT/jockerfarm

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków

24 września 2023

Poszukiwanie grzybów czasem sprawia trudność. Doświadczeni zbieracze znają jednak sposoby, by wrócić z wyprawy z pełnym koszykiem. Rada dotycząca znajdowania prawdziwków jest bardzo zaskakująca.

Cenne rady dotyczące zbierania grzybów

Wiemy już, że szukanie grzybów po deszczu częściej jest owocne oraz że w przypadku wątpliwości co do jadalności okazu, lepiej pozostawić go w lesie. Rada dotycząca borowików, czyli najbardziej aromatycznych grzybów, także się przyda.

Grzybiarze z doświadczeniem podpowiadają jednak, żeby podczas spaceru po lesie patrzeć w górę. Co dokładnie mają na myśli? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Możesz zebrać tyle grzybów.jpg
canva/MarekPhoto's Images
Kroję i zapiekam przez 25 minut. Danie jest tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie

Patrz w górę, a znajdziesz borowiki

Spojrzenie w górę nie jest oczywiste, gdy grzybów spodziewamy się na ziemi — nierzadko nawet w gęstych trawach czy zaroślach. Ma jednak sporo sensu, jeśli weźmiemy pod uwagę najczęstsze miejsce występowania prawdziwków.

Grzyby te bowiem preferują wzrost w okolicy starych, dużych drzew w dobrej kondycji. Najczęściej są to gatunki takie jak dąb, świerk, sosna lub buk. Łatwiej je odnaleźć, gdy spojrzymy nieco wyżej niż na poziom gruntu.

Grzyby czasem rosną specyficznie

Borowiki nie tylko upodobały sobie wzrost w interakcji z podziemnymi częściami drzew, ale też preferują wzrost w skupiskach. Najczęściej gromadzą się tam, gdzie dochodzi najwięcej światła, a ich ugrupowania stanowią nierzadko dość spore wyspy.

Jeśli więc szukacie borowików do zasuszenia na wyborny bigos albo przygotowania smakowitej zupy czy aromatycznego sosu , uważnie oceńcie drzewa znajdujące się w lesie, po którym spacerujecie. To na pewno się opłaci.

Borowiki to grzyby rosnące w skupiskach.jpg
canva/RenataKa
Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy