Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie

5 lipca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na słodkie co nieco? Jeśli masz pod ręką rabarbar, szybko zamienisz go w specjał, jakiego nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Wystarczy go pokroić, chwilę podsmażyć i posypać kruszonką. Po zapieczeniu powstanie pyszny, orzeźwiający deser. Idealny na ciepłe dni.

Kwaskowy rabarbar idealny do ciast i deserów

Choć rabarbar tak naprawdę jest warzywem, stosuje się go jak owoc. A to dlatego, że wyróżnia go kwaśny smak, który doskonale przełamuje słodycz ciast i deserów.

Pokrojony na kawałki rabarbar można dorzucić do ciasta ucieranego czy drożdżowego. Świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do wypieków z ciasta francuskiego. Dziś jednak polecamy szybki przepis na rabarbar pod kruszonką. To prawdziwe niebo w gębie!

Nasze babcie tak robiły ciasto na pierogi. Brak tego składnika sprawiał, że było miękkie

Przepis Smakoszy na rabarbar pod kruszonką

Składniki:

  • 750 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie rabarbaru pod kruszonką krok po kroku

1. Rabarbar oczyść, jeśli ma twardą skórkę obierz go i pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cukier i lekko go skarmelizuj. Wsyp rabarbar i chwilę go przesmaż. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj, odstaw do przestygnięcia.



2. Do miski wsyp mąkę, dodaj kawałki masła, wsyp cukier. W palcach rozetrzyj składniki ciasta, tak by powstała kruszonka. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż do niej rabarbar, posyp kruszonką i cukrem wanilinowym.



3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz całość ok. 25 minut. Rabarbar z kruszonką najlepiej smakuje podany na ciepło w towarzystwie kulki lodów waniliowych lub śmietankowych.



W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy Smakoszy. Szczególnie polecamy ten na pierogi leniwe , a także na smażony twaróg .

Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal
Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy