Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.07.2023 12:21

Dietetyk kliniczny porównał pizzę amerykańską i włoską. Różnica aż 500 kcal

dietetyk porównał pizze
Canva/Katernina, Image Professionals GmbH, YouTube/@Michal_Wrzosek

Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek aktywnie edukuje nas za pośrednictwem Internetu. Tym razem wziął na warsztat pizzę i uświadomił nas, którą lepiej wybrać. Między podobną pizzą amerykańską, a włoską jest aż 500 kcal różnicy. Ma to wielkie znaczenie dla naszego zdrowia. 

Dietetyk o pizzy na diecie

Michał Wrzosek nagrał już wiele filmików, w których pokazuje jak wybierać z myślą o naszym zdrowiu. Tym razem wypowiedział się w temacie pizzy. Wbrew pozorom wcale nie wyklucza jej z diety, bo uważa, że jak najbardziej można ją jeść nawet dbając o szczupłą sylwetkę. Sęk tylko w tym by umieć dobrze wybrać. 

Nic nie przebije pasty jajecznej Smakoszy. 1 nietypowy dodatek zmienia wszystko

Jak wypadło porównanie pizzy amerykańskiej i włoskiej?

Dietetyk w swoim filmiku pokazał nam średnią pizzę z szynką z Pizzy Hut i uświadomił, że dostarcza ona aż 1500 kcal. Podsumował ją krótko i zwięźle:

To taka typowa, amerykańska, hamska pizza

Jako lepszą alternatywę dla niej przedstawił pizzę z typowej, włoskiej restauracji. Zapytał kucharza o skład i policzył, ile kalorii zawiera włoska pizza. Kulka na jedną, średnią pizzę waży 300 g, z czego mąka to 190 g. Reszta to woda, sól i drożdże. 

Kucharz dodał, że w skład ich pizzy wchodzi ciasto neapolitańskie, pomidory, mozzarella, szynka prosciutto cotto i pieczarki smażone w tymianku. 

Dietetyk wyliczył więc ile ma kalorii i obwieścił z radością:


Taka pizza ma 500 kcal mniej
 

Wybór dla nas powinien więc być oczywisty. 

Skąd bierze się tak duża różnica w kaloryczności obu pizz?

500 kcal różnicy w podobnej pizzy wynika przede wszystkim z ciasta. Amerykanie dodają do niego sporo oleju, wlewają go też do formy, po to by ciasto po upieczeniu było chrupiące. 

Ciasto we włoskiej pizzy również jest chrupiące, ale zawdzięcza to sposobowi wypieku. Poza tym typowa amerykańska pizza pieczona jest na grubym cieście. Jedząc taką pizzę zjadamy więc o wiele więcej ciasta niż obłożenia. 

Sprawdź też, których napojów nie wypiłby dietetyk, a także, czy można jeść majonez na diecie
 

YouTube/@Michal_Wrzosek


Źródło: YouTube/@Michal_Wrzosek

 

Tagi: Dieta pizza sól