Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek

Strzelczyk przyrządza młode ziemniaki z patelni. Stawia na uwielbiany dodatek

młode ziemniaki Strzelczyka
YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Młode ziemniaki są dostępne w coraz lepszych cenach. Ich smak jest doskonały zwłaszcza, jeśli przyrządzi się je tak, jak Tomasz Strzelczyk. Do ich przygotowania używa wyłącznie patelni i dodaje składnik, którego lepiej nie pomijać. To właśnie dzięki niemu ziemniaczki smakują tak dobrze, że można je jeść same. 

Młode ziemniaki- ciesz się ich smakiem

Młodych ziemniaków, w przeciwieństwie do tych starych nie musimy obierać. Jednak w tym  przepisie Strzelczyk radzi, by je obrać. Kucharz proponuje, żeby przyrządzić młode ziemniaki z patelni. Swój sposób zachwala jako błyskawiczny, a ziemniaki jako genialne danie. Może być ono też dodatkiem do mięsa.

Warto pamiętać, że młode ziemniaki są drobniejsze i mają delikatną skórkę. Często ta skórka się łuszczy i jest pokryta ziemią. Obieranie nożem bywa kłopotliwe, ale można użyć druciaka do naczyń. Dzięki temu skórka dobrze schodzi, a my nie tracimy na obieranie zbyt dużo czasu.

Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie

Jak przyrządzić młode ziemniaki z patelni?

Składniki:

  • młode ziemniaki
  • czosnek
  • koperek
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Ziemniaki wkładamy na patelnię, wlewamy wodę, dodajemy sól. Wrzucamy koper z łodygą i gotujemy do miękkości. Młode ziemniaki gotują się bardzo szybko. Odcedzamy nadmiar wody i pozbywamy się kopru. Ponownie wstawiamy na palnik. 

Kroimy dwa ząbki czosnku, koperek. Do odparowanych ziemniaków dodajemy masło, podsmażamy do zezłocenia się. Możemy posypać solą i pieprzem. Gdy ziemniaki się zrumienią, to dodajemy czosnek, słodką paprykę oraz masło. Posypujemy koperkiem.

Młode ziemniaki jedz na zdrowie

Tak przygotowane młode ziemniaki można jeść bez innych dodatków albo podać do jajek sadzonych, czy mięsa. Będą pysznie smakować z zsiadłym mlekiem lub maślanka. Młode ziemniaki dostarczają nam dużo witaminy C, potas, wapń, magnez i fosfor.

Gdy krótko je gotujemy, to nie tracą swoich wartości odżywczych. Są też dobrym źródłem witaminy B6, błonnika, łagodzą stany zmęczenia i stresu. Dobroczynnie działają na układ trawienny i pomagają przy osłabieniu. Pisaliśmy o gotowaniu młodych ziemniaków. Podawaliśmy też ceny polskich młodych ziemniaków.

 

YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA