Pokazał wszystkim, jak robi chleb w jajku. Złapiesz się za głowę na widok tych dodatków
Kucharz Maciej potrafi zaskakiwać smakoszy. Tym razem zaprezentował przepis na niecodzienny chleb w jajku. Mowa o tostach francuskich z kontrowersyjnym dodatkiem. Macza chleb w jajku, dodaje pewne składniki i uzyskuje pyszny kulinarny efekt. Wypróbuj ten patent kucharza Macieja.
Taki chleb w jajku to dopiero zaskoczenie
Tosty francuskie przygotujemy w prosty sposób. Wystarczy zaledwie kilka składników, które zapewne masz w swojej kuchni, by wyczarować pyszną potrawę. Chleb w jajku można podawać na śniadanie lub podwieczorek. Zwykle potrzebujesz chleba, masła i jajek. Bardziej wykwintną wersją są tosty francuskie. To klasyka rodem z Paryża.
Ponoć tosty francuskie przygotowywano już w IV wieku. Wówczas chleb moczono tylko w mleku, nie używano jajek. Przepis z 1660 roku wykorzystuje do przygotowania tostów: wino, cukier i sok pomarańczowy. Czy kucharz Maciej mógł się sugerować właśnie tym przepisem? Do swoich tostów wykorzystuje właśnie cukier.
Jak przygotować tosty francuskie kucharza Macieja?
Składniki:
- jajka
- cukier
- bagietka
- masło
- cukier puder
Chleb w jajku jest prosty w przygotowaniu. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jajka roztrzepujemy w misce, wsypujemy cukier i dorzucamy pokrojoną w kromki bagietkę. Masło roztapiamy na patelni i układamy na niej grzanki. Smażymy do momentu, aż się zarumienią z dwóch stron.
Tosty po zdjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Po chwili kładziemy je na talerzu. Posypujemy je cukrem pudrem. Dodajemy szczyptą cynamonu.
Pyszny chleb w jajku w słodkim wydaniu
Kucharz Maciej serwuje te słodkie tosty z dodatkiem truskawek. Chleb w jajku w takiej odsłonie wygląda wspaniale i zapewne tak smakuje. Może być doskonałą propozycją na śniadanie, które polubią dzieci i dorośli. Każdy łasuch doceni smak tych wyjątkowych, słodkich tostów francuskich.
Możemy też podawać je z twarożkiem. Wykorzystanie bagietki zamiast chleba sprawi, że tosty będą dużo bardziej delikatne. To niezwykle smaczna potrawa, niektórzy tosty podają z miodem lub syropem klonowym. Pisaliśmy o tostach bez chleba. Podawaliśmy też przepis na wytrawne tosty francuskie.