Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zawsze nacinaj mięso na schabowe w tym miejscu. Kucharz zdradził sekret mistrzów kuchni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.06.2023 18:24

Zawsze nacinaj mięso na schabowe w tym miejscu. Kucharz zdradził sekret mistrzów kuchni

schab
YouTube/@homefoodkryger

Kotlety schabowe to tradycyjne danie polskie. Lubimy je jeść na obiad i cieszyć się ich smakiem. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój własny sposób na przygotowanie kotletów schabowych. Co jednak zrobić, by schabowy nie falował się podczas smażenia? Kucharz zdradza skuteczny patent.

Kucharz zdradził, jak zrobić idealne kotlety schabowe

Schab jest zaliczany do chudych mięs i można przygotować z niego wiele dań w kuchni. Warto wybierać mięso dobrej jakości, a nie tylko kierować się ceną. Nie kupujmy produktów z krótką datą ważności i zawsze przyjrzyjmy się etykiecie. Od jakości schabowy zależy smak i wartość kotletów schabowych.

To danie często gości na stołach Polaków. Można je zaliczyć do klasyków kuchni polskiej. Schab powinien być soczysty i nie mieć zbyt dużo tłuszczu. Zapach schabu nie może się narzucać i powinien być neutralny. Warto zaznaczyć, że wieprzowinę możemy przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy. Jednak co zrobić, by schab nie falował się podczas smażenia?

Flądra pobiła dorsza. Kiedyś była najtańsza, teraz w Krynicy Morskiej zapłacił za nią krocie

Perfekcyjne schabowe dzięki 1 sztuczce

Kotlety schabowe nie są trudne w przygotowaniu. Jednak zdarza się, że pojawiają się tu drobne problemy. Zdarza się, że schab faluje się podczas smażenia. Co zrobić z tym kulinarnym fantem. Kucharz zdradza skuteczny patent, który możesz wykorzystać w swojej kuchni. 

Ważne jest, by rozbite miejsce naciąć w odpowiednim miejscu. Trzeba przeciąć błonę na mięsie. Można to zrobić konkretnie w dwóch miejscach. Taki ruch sprawi, że mięso nie będzie się falowało. Końcówki mięso, które zostaną po nacięciu- można wbić do kotleta. Takim sposobem nic się nie zmarnuje.

Tak schabowe robią mistrzowie kuchni

Kotlet po takim zabiegu nacięciu, z odkrojonymi skrawkami, musimy rozbić raz jeszcze, by wbić odcięte fragmenty schabu do kotleta. Ten sposób, który jest polecany przez kucharza- sprawi, że kotlet nie będzie pofalowany, a równo wysmażony na patelni.

Warto przypomnieć, że schab dostarcza nam cennych kwasów tłuszczowych. 100g schabu to tylko 128 kalorii. Oczywiście ilość kalorii się zmienia od sposobu przygotowania schabu. Schab dostarczy nam witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Oprócz tego jest źródłem magnezu, żelaza, miedzi, potasu, fosforu i selenu. Pisaliśmy o najtańszym schabowym w Polsce. Informowaliśmy też o najlepszych kotletach na świecie.