Smakosze.pl Przepisy Pokrój arbuz i dorzuć kilka składników. Nie ma lepszej sałatki do grilla
Canva / fotostorm

Pokrój arbuz i dorzuć kilka składników. Nie ma lepszej sałatki do grilla

23 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.

Sałatka z arbuzem i fetą doskonale łączy przeciwstawne smaki

Zabawa smakami to cały klucz sztuki kulinarnej. Czasem te, które wydają się być z zupełnie innych bajek, łączą się ze sobą najlepiej. Tak właśnie jest w przypadku sałatki arbuzowej z dodatkiem słonego sera. Niecodzienny mariaż powala na kolana.

Arbuz i ser feta to nie jedyne składniki tej niezwykle udanej sałatki. Orzeźwienia dodaje jej także świeża mięta. Do tego odrobina chrupkości i możemy podawać fantastyczna przekąskę na stół. Zniknie ona z miski jako pierwsza.

Lekki i przepyszny tort Raffaello. Idealny na domowe przyjęcie komunijne

Przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem

Składniki:

  • ½ dojrzałego arbuza
  • 1 opakowanie sera sałatkowego feta
  • 2 garście listków mięty
  • 2 garście ulubionych pestek (może być też mieszanka ziaren do sałatki)
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • odrobina oliwy do polania

Jak zrobić najlepszą sałatkę na grilla z arbuzem i serem feta?

Arbuza wykrój ze skórki . W miarę możliwości pousuwaj z niego najbardziej widoczne pestki. Miąższ pokrój kostkę o długości boku ok. 1-1,5 cm .

Kawałki arbuza do sałatki przełóż do dużej miski . Postaraj się, by do naczynia nie trafił nadmiar wody z owocu. Następnie dodaj do niego pokruszony ser feta i posiekane listki mięty .

Miód wymieszaj z oliwą . Powstałym sosem polej sałatkę . Całość wymieszaj, a przed podaniem posyp podprażonymi na suchej patelni ziarnami . Sałatką najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka-kilkanaście minut w lodówce . Dietetyk przestrzega przed najczęstszymi błędami popełnianymi podczas grillowania . Zanim sezon grillowy rozpocznie się na dobre, daj się rozpieścić doskonałymi żeberkami z piekarnika .

sałatka na grilla z arbuzem.png
Canva / sidrahsana
Stosował 2 zasady i schudł 21 kg. Apoloniusza Tajnera trudno wręcz poznać
Co zrobić ze starymi, wyrastającymi ziemniakami? 1 błędu nie można popełnić
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy