Lekki i przepyszny tort Raffaello. Idealny na domowe przyjęcie komunijne
Mamy przepis na najbardziej elegancki tort, jaki tylko można sobie wymarzyć. Delikatny, śnieżnobiały deser zachwyca smakiem uwielbianych słodyczy o smaku kokosowym. Ze względu na swoją prezencję idealnie sprawdzi się jako tort komunijny. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosowego Raffaello.
Tort komunijny Raffaello wprawi wszystkich gości w zachwyt
Już niedługo przyjdzie czas przyjęć z okazji Pierwszej Komunii Świętej. Oczywiście wiele osób zdecyduje się na przyjęcia w wynajętej sali lub na catering. Lecz czy jest coś lepszego, niż własnoręczne zrobione frykasy? Rodzina oniemieje z zachwytu, gdy skosztuje domowego tortu komunijnego inspirowanego słynnym Raffaello.
Przygotowanie tortu Raffaello nie jest trudną sztuką. Niech Was nie zwiedzie jego wykwintny wygląd. Poradzi sobie z nim każdy, kto ma choć minimalne zdolności kulinarno-cukiernicze. Satysfakcja z wykonania takiego rarytasu i podziw na twarzach najbliższych są z pewnością warte tej odrobiny wysiłku, które włożyć trzeba w słodki wypiek.
Gwarantujemy przy tym, że smak domowego tortu będzie doskonały. A kosz jego przygotowania wyniesie ułamek gotowego wyrobu z cukierni.
Wygrała MasterChefa. Teraz opowiedziała przez co musiała przejśćPrzepis na tort komunijny Raffaello
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki pszennej mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- ½ puszki schłodzonego mleka kokosowego (200 ml)
- 1 i ½ tabliczki białej czekolady
Dekoracja:
- konfitura malinowa do przełożenia
- 200 ml naparu herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu tortu
- płatki migdałowe do obłożenia boków tortu
- 10-12 pralinek Raffaello
Elegancki tort komunijny o smaku Raffaello krok po kroku
Zacznij od przygotowania biszkoptu na tort komunijny Raffaello. Białka oddziel od żółtek, wlej do dużej miski i ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zacznij stopniowo dosypywać do nich cukier.
Do słodkiej masy z białek stopniowo dokładaj żółtka. Całość miksuj na wolnych obrotach. Następnie do naczynia przesiej oba rodzaje mąki i wszystko razem wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Piana z białek nie może w trakcie tej czynności opaść.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niech ciasto na tort komunijny Raffaello. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 30-40 minut. Kiedy patyczek wbity w ciasto wychodzi z niego suchy, możesz pozostawić je do ostygnięcia.
Czekoladę do tortu komunijnego rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera. Dodaj do niej gęstą część mleka kokosowego i serek mascarpone. Pod koniec miksowania do składników na krem do tortu dołóż też przestudzoną, płynną czekoladę.
Ostudzony biszkopt podziel na 3 równe blaty. Każdy z nich nasączaj herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny. Pierwszy i drugi blat przełóż konfiturą malinową i kremem kokosowym.
Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Boki udekoruj podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i ozdób kuleczkami Raffaello. Przed podaniem przechowuj ciasto pod przykryciem w lodówce. Doskonały smak kokosa znajdziecie także w cieście od siostry Anastazji. Na zamówienie tortu w modnym lokalu nie może sobie pozwolić każdy.