Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Ten obiad robię praktycznie w każdy weekend
Masz już dość kotletów schabowych? Na obiad dla całej rodziny z tego mięsa przygotujesz znacznie lepsze danie. Schab nigdy nie był aż tak delikatny i smaczny. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad.
Schab nie tylko na kotlety
Schab to jedno z najpopularniejszych mięs wśród Polaków. Co roku sprzedaje się je w setkach ton. Dane nie powinny dziwić, ponieważ wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu bez kotletów schabowych. Są smaczne, ale po dłuższym czasie mogą się przejeść.
Na szczęście istnieje taki przepis , jak ten, który znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotujesz z niego doskonałe dania obiadowe. Mięso w tej wersji będzie smakowało o wiele lepiej niż w kotletach. Nie czekaj, tylko przygotuj je na obiad nawet dzisiaj.
Mięso i cebula to podstawa
Głównymi składnikami tego obiadu jest schab oraz cebula. Te produkty w połączeniu z innymi stworzą doskonałe danie, które zachwyci smakiem, jak i kompozycją. Niezbędne produkty oraz ich gramatury poznasz, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją, zanim wybierzesz się na zakupy, a nie zapomnisz o żadnym składniku. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału szybka kuchnia , który możesz znaleźć na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg mięsa ze schabu
- 150 g pieczarek
- 4 ziemniaki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pomidor
- 180 g żółtego sera w kostce
- olej
- mielona słodka papryka
- mielona wędzona papryka
- pieprz
- sól
Przepis na obiad ze schabu
Umyty i oczyszczony z nadmiaru tłuszczu schab pokrój na plastry o grubości około 2 centymetrów . Plastry natnij, a następnie przypraw pieprzem, solą, słodką i wędzoną papryką. Przyprawy dokładnie wetrzyj w mięso.
Trzy cebule drobno posiekaj w piórka. Blachę posmaruj olejem i rozłóż na niej posiekane cebule. Na niej ułóż mięso. Pieczarki wraz z jedną cebulą pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż oba składniki. W trakcie smażenia przypraw je solą oraz pieprzem.
Składniki rozłóż na kotletach. Umytego pomidora pokrój w cienkie plastry i ułóż je na pieczarkach. Kotlety zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp go po wierzchu kotletów.
Całość ponownie zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tym razem rób to przez 15 minut. Wierzch kotletów posyp drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj je na obiad. Zachwyt domowników gwarantowany. Sprawdź także przepis na letnie gołąbki oraz dowiedz się, jaka ryba jest najzdrowsza .