Żaden ryż i mięso mielone. W lipcu to te gołąbki królują w moim domu
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, podane z sosem pomidorowym to nasze tradycyjne, polskie danie. Wszyscy się nimi zajadamy. W wakacje jednak, gdy na zewnątrz jest upalnie, gołąbki przyrządzam nieco inaczej. Nie dodaję do nich podstawowych składników. Zamieniam je na sezonowe przysmaki. Obiad jest hitem w moim domu.
Wakacyjna wersja gołąbków to przysłowiowe niebo w gębie
Nie wiem jak Ty, ale latem, ze względu na wysokie temperatury, po prostu nie mam ochoty na mięso. Uwielbiam jednak gołąbki. Zaczęłam je więc przygotowywać w inny sposób, niż zwykle. Nie potrzebny jest do nich sos. Są tak delikatne i aromatyczne, że w moim domu jemy je bez żadnych dodatków.
Z jakim farszem robię gołąbki? Z moimi ulubionymi grzybami, czyli kurkami. Danie przyrządzone z tym składnikiem smakuje fantastycznie. Zamiast ryżu dodaję także białą kaszę gryczaną. Farsz doprawiony lubczykiem i natką pietruszki jest totalnym hitem.
Strzelczyk wziął cukinię i jajka. W kilka minut zrobił z nich pyszne śniadaniePrzepis na aromatyczne gołąbki z piekarnika
Gołąbki z kurkami są daniem, którego musisz spróbować latem. Są lekkie, niezwykle aromatyczne i sycące. Nie potrzebujesz do nich żadnego sosu. Wystarczy, że przygotujesz farsz, zawiniesz go w kapustę i zapieczesz. Smakują rewelacyjnie.
Składniki:
- młoda kapusta
- 100 g białej kaszy gryczanej
- 200 g kurek
- mniejsza marchewka
- większa cebula
- 3 łyżki posiekanej drobno pietruszki
- łyżka posiekanego lubczyku
- sól, pieprz ziołowy
- masło klarowane lub olej rzepakowy
Jak przyrządzić gołąbki z kurkami?
Liście kapusty sparz i obgotuj, jak w tradycyjnych gołąbkach. Na tarce zetrzyj marchewkę, posiekaj drobno cebulę. Oczyść kurki i pokrój drobno. Na maśle klarowanym lub oleju przyrumień cebulkę. Następnie dodaj marchewkę i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj także kurki, smaż 2 minuty i wsyp suchą kaszę. Dopraw solą, pieprzem i wsyp lubczyk i pietruszkę.
Całość przemieszaj dokładnie i smaż kolejne 2-3 minuty. Wlej szklankę wrzątku i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż kasza się ugotuje. Zdejmij z gazu, dopraw do smaku w razie potrzeby i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowany farsz nakładaj na liście kapusty. Gołąbki przełóż do wyłożonego liśćmi naczynia żaroodpornego. Wlej 1,5 szklanki wody, przykryj i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut.
Latem na obiad polecam również chrupiące placki z cukinii oraz chłodnik według tradycyjnego, babcinego przepisu. Smacznego!