Smakosze.pl Przepisy Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta
Fot. Canva/Xrobak, Getty Images

Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta

12 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Stripsy z KFC są legendarne, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. Czasami przechodzi również ochota na mięso. Wtedy warto przypomnieć sobie poniższy przepis.

Stripsy z cukinii świetnie imitują mięsną przekąskę, pięknie pachną, chrupią, a do tego są soczyste. Jeśli zastanawiasz się co zrobić dzisiaj na obiad, sięgnij po ten patent.

Stripsy z KFC

Za ich charakterystyczny smak i aromat odpowiadają dwie rzeczy. Po pierwsze kultowa już mieszanka przypraw, którą lokale dodają do mięsa, jak i panierki. Bez nich żadna potrawa z KFC nie smakowałaby tak dobrze.

Drugą sprawą jest metoda marynowania mięsa, które zawsze wychodzi kruche i soczyste. Wiele wskazuje na to, że KFC używa do tego maślanki - jej właściwości zmiękczają mięso i nadaje mu pożądaną teksturę.

Cukinia w plastrach.jpg
Fot. Canva
To ciasto agrestowe jest prawdziwym przebojem sezonu. Spróbowałam raz, a teraz jem na okrągło

Cukinia jak stripsy z KFC

Zdarza się, że nie chce się kolejny raz jeść mięsa i szukamy wtedy patentów na bezmięsny obiad. Nie trzeba się dalej rozglądać - poniższy sposób na cukinię w panierce rozwiąże twój problem. Lista składników jest krótka, a sposób przygotowania prosty oraz szybki.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oregano
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Przepis na cukinię jak stripsy z KFC

Zacznij od dokładnego umycia cukinii pod bieżącą wodą. Odkrój z każdej z nich końcówki, a następnie pokrój na około 1 cm plasterki. Posyp je równomiernie solą i odstaw na 20 minut.

W misce umieść jajka, dodaj do nich słodką paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, oregano, mąkę pszenną oraz zwykły pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.

Cukinie osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w cieście i z obu stron obłóż bułką tartą. Smaż plasterki na rozgrzanym oleju, aż całe będą złociste i chrupiące. Odsącz nadmiar oleju, podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego.

smażenie cukinii
Fot. Canva
Wystarczy szklanka soli. Tak rozwiążesz typowy problem w kuchni
Wlej do słoików zamiast solanki. Ogórki kiszone będą gotowe jeszcze szybciej
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy