Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta
Stripsy z KFC są legendarne, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. Czasami przechodzi również ochota na mięso. Wtedy warto przypomnieć sobie poniższy przepis.
Stripsy z cukinii świetnie imitują mięsną przekąskę, pięknie pachną, chrupią, a do tego są soczyste. Jeśli zastanawiasz się co zrobić dzisiaj na obiad, sięgnij po ten patent.
Stripsy z KFC
Za ich charakterystyczny smak i aromat odpowiadają dwie rzeczy. Po pierwsze kultowa już mieszanka przypraw, którą lokale dodają do mięsa, jak i panierki. Bez nich żadna potrawa z KFC nie smakowałaby tak dobrze.
Drugą sprawą jest metoda marynowania mięsa, które zawsze wychodzi kruche i soczyste. Wiele wskazuje na to, że KFC używa do tego maślanki - jej właściwości zmiękczają mięso i nadaje mu pożądaną teksturę.
Cukinia jak stripsy z KFC
Zdarza się, że nie chce się kolejny raz jeść mięsa i szukamy wtedy patentów na bezmięsny obiad. Nie trzeba się dalej rozglądać - poniższy sposób na cukinię w panierce rozwiąże twój problem. Lista składników jest krótka, a sposób przygotowania prosty oraz szybki.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 3 jajka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki oregano
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Przepis na cukinię jak stripsy z KFC
Zacznij od dokładnego umycia cukinii pod bieżącą wodą. Odkrój z każdej z nich końcówki, a następnie pokrój na około 1 cm plasterki. Posyp je równomiernie solą i odstaw na 20 minut.
W misce umieść jajka, dodaj do nich słodką paprykę, czosnek granulowany, pieprz cayenne, oregano, mąkę pszenną oraz zwykły pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
Cukinie osusz ręcznikiem papierowym, obtocz w cieście i z obu stron obłóż bułką tartą. Smaż plasterki na rozgrzanym oleju, aż całe będą złociste i chrupiące. Odsącz nadmiar oleju, podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego.