Wystarczy szklanka soli. Tak rozwiążesz typowy problem w kuchni
Niektóre kuchenne produkty mają nietypowe zastosowania. Sól, która jest wszechobecna w naszych potrawach, okazuje się bardzo pomocna nie tylko w przyprawianiu dań.
Sól w kuchni
Pod koniec podstawówki, kiedy do naszych szkolnych programów wchodzi chemia, dowiadujemy się ze zdziwieniem, że zwykła sól kuchenna ma swoją oficjalną nazwę: chlorek sodu. A więc to prawdziwy związek chemiczny, a nie tylko coś, czym przyprawiamy pomidora! Z tej zmienionej perspektywy można inaczej spojrzeć na ten niezbędny element naszej kuchni.
Tak, sól wchodzi w rozmaite reakcje chemiczne, dzięki którym jest nie tylko przyprawą, lecz także np. świetnym środkiem do czyszczenia. Za jej pomocą najłatwiej oczyścić garnek z przypalonych resztek jedzenia.
Gorszych grzybów do suszenia nie ma. Tracą na smaku i łatwo szkodząSól na spalony garnek
Każdemu od czasu do czasu może się zdarzyć przypalić garnek. Czasem osad taki łatwiej jest domyć, kiedy indziej wydaje się to prawie niemożliwe. Wtedy właśnie sięgamy po sól kuchenną. Najprostsza metoda, dobra przy żeliwnych garnkach, to po prostu szorować je zwilżoną gąbką, zamoczoną w dużej ilości soli.
Jest też metoda na mokro, bardziej tolerancyjna dla delikatniejszych powierzchni. Polega ona na przygotowaniu solanki o wysokim stężeniu – szklanka soli na 2-3 szklanki wody. Taki roztwór pomoże odmoczyć spaleniznę. A jeśli ta będzie uporczywa – można za drugim podejściem zagotować taką solankę w przypalonym garnku. Garnek będzie lśnić jak nowy.
Co zamiast soli do czyszczenia spalonych garnków
Do czyszczenia przypalonych garnków sprawdzi się nie tylko sól. Równie skuteczne jest zastosowanie octu pół na pół z wodą. Metoda ta dobra jest też w wypadku kamienia w czajniku. Nie powinno się jej za to stosować wobec powierzchni emaliowanych. Kwas może je zmatowić.
Wtedy dobrym pomysłem jest jeszcze jeden sposób na spaleniznę: papka z sody oczyszczonej. Do sody dolewamy wodę tak długo, aż powstanie gęsta zawiesina, a następnie zostawiamy ją, najlepiej na kilka godzin. Właściwości sody i octu można łączyć w jedno, by osiągnąć jeszcze mocniejsze efekty.
Wtedy łączymy ocet z wodą w proporcji 2:1 i dodajemy 2 łyżki sody na litr płynu, a następnie odmaczamy spaleniznę. Spalone garnki od dołu można zaś wygodnie szorować nawilżoną kostką do zmywarki, która prócz substancji rozpuszczających zabrudzenia będzie działać dodatkowo jak proszek do szorowania i zmywak w jednym.
Sprawdź też porady dotyczące suszenia grzybów i wyboru ryb na obiad.