Pokrój cytrynę, połącz z trzema dodatkami i wstaw do lodówki. Przy tym syrop z cebuli może się schować
Jesień, choć bywa piękna i złota, to czasem też nas nie rozpieszcza. Deszcze i przenikliwy chłód mogą sprawić, że się przeziębimy. Dlatego polecamy przepis na domowy syrop na przeziębienie. Weź cytrynę, dorzuć trzy dodatki, a wkrótce otrzymasz syrop na przeziębienie.
Jesień, czyli zadbaj o zdrowie
U progu jesieni warto zadbać o swoje zdrowie. Ta pora roku potrafi być piękna, kolorowa i ciepła. Jednak wszystko do czasu. Robi się coraz chłodniej, deszcz nam dokucza, a wiatr zrywa czapki z głów. Taka pogoda sprawia, że łatwo się przeziębić.
Dlatego powinniśmy podnieść swoją odporność. W tym celu warto sięgnąć po domowy syrop. Robimy go z naturalnych produktów, a gdy dopadnie nas już przeziębienie, to ten specyfik będzie jak znalazł. Polecamy przepis na syrop na przeziębienie.
Jak zrobić syrop na przeziębienie?
Składniki:
- 250 ml miodu
- 2 cytryny
- 7 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
Cytryny wyparzamy, kroimy na ćwiartki, a potem na mniejsze części. Wrzucamy to do wyparzonego wcześniej słoika. Imbir kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do słoika. Czosnek też drobno kroimy i dokładamy do pozostałych składników.
Teraz wlewamy połowę miodu do słoika. Ponownie wrzucamy pokrojony imbir i cytrynę. Posiekany czosnek też dokładamy i wszystko zalewamy modem. Syrop wkładamy na dobę do lodówki. Trzy razy w ciągu doby musimy potrząsnąć słoikiem.
Jak dawkować domowy syrop?
Osoby dorosłe powinny codziennie pić łyżkę tego domowego syropu na przeziębienie. Natomiast dzieci mogą pić łyżeczkę tej mikstury. Jeśli już zachorowaliśmy, to pijmy 3 łyżki syropu. Dzieciom powinniśmy podać 3 łyżeczki.
Syrop jest prawdziwą bombą witaminową. Miód, cytryna, imbir i czosnek to bardzo zdrowe produkty. Syrop na przeziębienie to naturalny sposób, by wzmocnić swoją odporność i walczyć z przeziębieniem . Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z pigwy. Polecaliśmy przepis na syrop z buraków.