Pokrój kalafiora na plastry, obtocz w panierce i usmaż jak schabowego. To najlepszy piątkowy obiad
Kalafior, który wygląda jak schabowy, a w dodatku świetnie smakuje? Oczywiście, że tak. Zrób go według przepisu poniżej, a na pewno się nie zawiedziesz. Ten sposób na piątkowy obiad spodoba się także twojej rodzinie.
Najlepszy sposób na piątkowy obiad
Kalafior przez wielu jest warzywem pomijanym ze względu na specyficzny smak. Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Klasycznie kalafiora się gotuje, a następnie polewa podsmażoną bułką tartą. Nie wszyscy jednak lubią go w tej postaci.
Moja rodzina także nie podchodziła do tego warzywa entuzjastycznie. Jednak kiedy zrobiłem go z przepisu, który znajdziesz poniżej, oszaleli z zachwytu. Nie ma, co się dziwić, bo smakuje wyśmienicie. W dodatku chrupie z zewnątrz, a jego środek pozostaje miękki. Zrób go na piątkowy obiad i zaskocz rodzinę.
Z czego zrobić piątkowy obiad?
Podstawą tego przepisu na piątkowy obiad jest oczywiście kalafior. Zrobisz z niego cudowną ucztę dzięki kilku dodatkom. Podobny przepis znajdziesz na kanale Z Kuchni Fatmy, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 kalafior
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 10 g słodkiej papryki mielonej
- 5 g kurkumy
- 5 g tymianku
- pieprz
- sól
Przepis na pysznego kalafiora
Ten piątkowy obiad jest prosty w przygotowaniu. Zacznij od umycia i obrania kalafiora z liści. Następnie pokrój w plastry o grubości 2 centymetrów . Każdy z nich ułóż na patelni, wlej wrzątek i gotuj pod przykryciem do momentu zmięknięcia .
Następnie do miski wsyp mąkę. Dodaj mieloną paprykę słodką, kurkumę, tymianek oraz odrobinę pieprzu i soli . Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przesyp je na duży płaski talerz, ułatwi to późniejsze obtaczanie kalafiora.
Do głębokiego talerza wbij jajka i wlej mleko. Wymieszaj ze sobą oba składniki na jednolitą konsystencję . Ugotowane plastry kalafiora z dwóch stron obtocz w mące. Następnie zamocz w jajku z mlekiem i ponownie obtocz w mące .
Na patelni rozgrzej olej. Układaj obtoczone plastry kalafiora i smaż do momentu zarumienienia na złoty kolor . Tak usmażonego kalafiora możesz podawać jako dodatek dania głównego lub jako danie główne zamiast kotletów. W obu przypadkach kalafior będzie smakował wybornie. Sprawdź, co możesz zrobić z czerstwego pieczywa oraz poznaj przepis na słodkie bułeczki tylko z 4 składników .