Smakosze.pl Przepisy Pokrój kapustę na plastry i usmaż jak kotlety. To smakuje 20 razy lepiej niż mięso
Fot. YouTube/Rezeptliebhaber

Pokrój kapustę na plastry i usmaż jak kotlety. To smakuje 20 razy lepiej niż mięso

11 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety na obiad zrobisz nie tylko z mięsa. Wypróbuj nietypowy przepis i przygotuj kotlety z… kapusty. Danie nietypowe, ale ze względu na smak warte uwagi.

Obiad bez mięsa a smaczny

Mięso odgrywa w naszej diecie ważną rolę, bo dostarcza sporą ilość białka i innych niezbędnych składników. Mimo wszystko warto czasem odstawić ten składnik i przygotować obiad bez niego. Szczególnie jeżeli będzie to danie z poniższego przepisu.

Przygotowane z niego kotlety z kapusty mogą konkurować ze swoimi mięsnymi odpowiednikami. To sposób nie tylko na kapustę, ale także na dodatki, z którymi podasz smażoną kapustę. Połączenie smaków jest naprawdę niesamowite, a przez to całe danie jest godne polecenia. Zrób je nawet dzisiaj i zaskocz domowników.

ka pu sta.jpg
Fot. YouTube/Rezeptliebhaber
Odkąd mam ten przepis nie kupuję chleba w sklepie. Jest pyszny i zawsze się udaje

Kapusta to nie wszystko

Głównym składnikiem tego nietypowego dania jest kapusta. Choć oczywiście nie byłaby tak smaczna, gdyby nie pozostałe składniki. Są to nie tylko przyprawy czy masło wykorzystane do smażenia, ale też warzywa. To dzięki dodatkom, całe danie smakuje obłędnie. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a o tym, co niezbędne dowiesz się, po szczegółowym zapoznaniu z poniższą listą.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • olej
  • 1 por
  • 50 g masła
  • 200 g ugotowanej, białej fasoli
  • 100 g liści szpinaku
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • granulowany czosnek
  • mielona słodka papryka
  • sól
warzywa.jpg
Fot. YouTube/Rezeptliebhaber

Kapusta smażona jak kotlety – przepis

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a następnie umyj ją. Warzywo pokrój w plastry o grubości około 2-2,5 cm. Plastry kapusty przypraw solą oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju oraz rozpuść masło. Gdy oba składniki osiągną wysoką temperaturę, ułóż plastry warzywa. Obsmaż składnik z dwóch stron. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz warzywo w rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.

W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki. Umytego pora drobno posiekaj w plastry i zeszklij go na rozgrzanej na patelni oliwie. Pomidory oraz paprykę umyj, drobno posiekaj w kostkę i przełóż je na patelnię. Składniki przypraw solą oraz granulowanym czosnkiem. Na koniec dodaj białą fasolę. Wymieszaj składniki i smaż je przez chwilę.

Do miski przełóż obrane ząbki czosnku oraz liście szpinaku. Wsyp starty parmezan i wlej oliwę, a dodaj jogurt naturalny. Składniki zblenduj w jednolity sos.

Na talerzu ułóż podsmażone warzywa i przykryj je upieczoną kapustą. Całość polej przygotowanym sosem. Danie jest gotowe i śmiało możesz podawać je na obiad. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Rezeptliebhaber na YouTube.

danie z kapusty.jpg
Fot. YouTube/Rezeptliebhaber
Dr Kulczyński wybrał swoje ulubione produkty. Są najzdrowsze, dzięki nim nie choruje
Wsyp to do klusek śląskich. Wyjdą mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy