Wsyp to do klusek śląskich. Wyjdą mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej

Kluski śląskie to przysmak, który ucieszy każdego fana dobrej kuchni. Czasami zdarza się jednak, że kluski wychodzą zbyt twarde i tracą przez to na smaku. Rozwiązanie tego problemu ma Anna Zyśk, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Poznaj jej metodę i sprawdź, czy działa.
Kluski śląskie
Pewnie nie raz zachodziłaś w głowę, jak zrobić kluski śląskie, które będą smaczne i miękkie. Wbrew pozorom nie jest to zadanie łatwe, bo po ugotowaniu często okazuje się, że pochodzący ze śląska przysmak wychodzi zbyt twardy. Panuje przekonanie, że za taki stan rzeczy odpowiedzialne są tylko i wyłącznie ziemniaki. Owszem, ten składnik jest ważny i na kluski trzeba wybierać ziemniaki mączne, czyli takie z dużą zawartością skrobi.
Z kolei Anna Zyśk, czyli prowadząca w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie, ma także inną wskazówkę. Ta znana autorka przepisów kulinarnych do masy na kluski śląskie dodaje jeden składnik. Dzięki niemu przysmak ma wyjść delikatny i odpowiednio miękki. Poradę Zyśk prezentujemy poniżej.
Tomasz Jakubiak ma ważną wiadomość dla wszystkich. Chodzi o postępy w jego chorobieMiękkie kluski śląskie z trzech składników
Ogromną zaletą przepisu Anny Zyśk jest to, że kluski śląskie przygotowuje się tylko z trzech składników. Nie ma więc zbędnych dodatków i zbędnych ulepszaczy smaku. Są za to ziemniaki i skrobia ziemniaczana. To właśnie dzięki temu składnikowi kluski wychodzą na tyle delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Do przygotowania niezbędne będzie również jajko, które połączy ze sobą składniki. Proporcje wszystkich produktów umieściliśmy na liście poniżej. Trzymaj się wytycznych, a kluski wyjdą idealne.
Dalsza cześć tekstu pod filmem.
Składniki:
- 600 g ugotowanych mączystych ziemniaków
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
Przepis na kluski śląskie
Krok 1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Przełóż je do miski.

Krok 2. Ubij ziemniaki łyżką i podziel je cztery części. Jedną z nich wyjmij, a w jej miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną.

Krok 3. Dodaj jajko. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je na jednolite ciasto.

Krok 4. Z ciasta uformuj rulon, a następnie podziel go na równe kawałki.

Krok 5. Z każdego kawałka uformuj kluskę i zrób w niej otwór.

Krok 6. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez minutę od wypłynięcia. Odcedź i podawaj na obiad.






































