Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Odkąd mam ten przepis nie kupuję chleba w sklepie. Jest pyszny i zawsze się udaje
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.03.2025 18:31

Odkąd mam ten przepis nie kupuję chleba w sklepie. Jest pyszny i zawsze się udaje

bochenek chleba
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi

Zapomnij o kupnym pieczywie. Poznaj przepis, a chleb już zawsze będziesz przygotowywać własnoręcznie. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne, a dla tego smaku i chrupiącej skórki warto poświęcić chwilkę. Domowy wypiek może konkurować nawet z tymi z piekarni. 

Domowy chleb lepszy niż z piekarni

Ze smakiem kanapek z chrupiącego chleba niewiele smakołyków może się równać. Niestety, coraz rzadziej do takiego pieczywa mamy dostęp. Ten z marketów traci chrupkość niemalże od razu, a chleb, nawet z najlepszej piekarni wytrzymuje najwyżej dwa dni. Dlatego, jeżeli przepadasz za znakomitym i chrupiącym pieczywem, koniecznej poznaj ten szybki i nieskomplikowany przepis.

Przygotowany z niego chleb zachwyci całą rodzinę. Jego smak jest tak znakomity, że przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Upiecz go, a przekonasz się, że było warto. 

zaczyn.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi
Dr Kulczyński wybrał swoje ulubione produkty. Są najzdrowsze, dzięki nim nie choruje

Z czego składa się chleb?

Chleb z poniższego przepisu, jak każde pieczywo składa się przede wszystkim z mąki. W tym wypadku będzie to mąka pszenna. Niezbędne będą także produkty na zaczyn. Składa się on z niewielkiej ilości suchych drożdży, wody i kilku składników. O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Produktów nie ma zbyt wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Oznacza to, że domowy, chrupiący chleb przyrządzisz za grosze. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 650 g + 50 mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 ml oleju
ciasto na chleb.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi

Prosty przepis na chleb

Przygotowanie chleba rozpocznij od zrobienia zaczynu. Do miski wsyp drożdże oraz cukier. Wlej 200 mililitrów ciepłej wody. Wymieszaj składniki. Przesiej 150 gramów mąki i ponownie wymieszaj całość w taki sposób, aby nie powstały grudki. Kiedy produkty się połączą, przykryj naczynie czystą ścierką i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach do rozczynu wlej pozostałą wodę i ponownie wymieszaj. 

Do miski wsyp mąkę, sól i wlej rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wlej olej i zagnieć składniki. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. 

Na stolnicy rozsyp odrobinę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich zagnieć i uformuj w kulkę. Przykryj ścierką i pozostaw na 20 minut.

Kulki rozwałkuj na cienki placek, a następnie zawiń w rulon. Sklej krawędzie i ułóż bochenki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrobinę wody wymieszaj z 50 gramami mąki. Mieszaninę za pomocą pędzelka, rozprowadź po powierzchni pieczywa i wykonaj ozdobne nacięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chleb piecz przez około 30-35 minut, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj po przestudzeniu. Zdjęcia w tekście pochodzą z kanału Przepisy od Olgi na YouTube.

Sprawdź także idealnie miękkie kluski śląskie oraz pyszną babkę na Wielkanoc.

upieczony chleb.jpg
Fot. YouTube/Przepisy od Olgi