Odkąd mam ten przepis nie kupuję chleba w sklepie. Jest pyszny i zawsze się udaje

Zapomnij o kupnym pieczywie. Poznaj przepis, a chleb już zawsze będziesz przygotowywać własnoręcznie. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne, a dla tego smaku i chrupiącej skórki warto poświęcić chwilkę. Domowy wypiek może konkurować nawet z tymi z piekarni.
Domowy chleb lepszy niż z piekarni
Ze smakiem kanapek z chrupiącego chleba niewiele smakołyków może się równać. Niestety, coraz rzadziej do takiego pieczywa mamy dostęp. Ten z marketów traci chrupkość niemalże od razu, a chleb, nawet z najlepszej piekarni wytrzymuje najwyżej dwa dni. Dlatego, jeżeli przepadasz za znakomitym i chrupiącym pieczywem, koniecznej poznaj ten szybki i nieskomplikowany przepis.
Przygotowany z niego chleb zachwyci całą rodzinę. Jego smak jest tak znakomity, że przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Upiecz go, a przekonasz się, że było warto.

Z czego składa się chleb?
Chleb z poniższego przepisu, jak każde pieczywo składa się przede wszystkim z mąki. W tym wypadku będzie to mąka pszenna. Niezbędne będą także produkty na zaczyn. Składa się on z niewielkiej ilości suchych drożdży, wody i kilku składników. O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Produktów nie ma zbyt wiele, a większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Oznacza to, że domowy, chrupiący chleb przyrządzisz za grosze.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 650 g + 50 mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 50 ml oleju

Prosty przepis na chleb
Przygotowanie chleba rozpocznij od zrobienia zaczynu. Do miski wsyp drożdże oraz cukier. Wlej 200 mililitrów ciepłej wody. Wymieszaj składniki. Przesiej 150 gramów mąki i ponownie wymieszaj całość w taki sposób, aby nie powstały grudki. Kiedy produkty się połączą, przykryj naczynie czystą ścierką i odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach do rozczynu wlej pozostałą wodę i ponownie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, sól i wlej rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wlej olej i zagnieć składniki. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Na stolnicy rozsyp odrobinę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich zagnieć i uformuj w kulkę. Przykryj ścierką i pozostaw na 20 minut.
Kulki rozwałkuj na cienki placek, a następnie zawiń w rulon. Sklej krawędzie i ułóż bochenki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrobinę wody wymieszaj z 50 gramami mąki. Mieszaninę za pomocą pędzelka, rozprowadź po powierzchni pieczywa i wykonaj ozdobne nacięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Chleb piecz przez około 30-35 minut, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj po przestudzeniu. Zdjęcia w tekście pochodzą z kanału Przepisy od Olgi na YouTube.
Sprawdź także idealnie miękkie kluski śląskie oraz pyszną babkę na Wielkanoc.






































